Ökad konkurrens om lediga lokaler i Göteborg

Det är fortsatt stor efterfrågan på moderna lokaler på flera delområden i Göteborg, menar Nils Åke Rydqvist på Colliers, som efterlyser en ökad nybyggnation.

Skriven av Nils Åke Rydqvist 2015-01-21 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Jag skrev i Lokalnytt för ett knappt år sedan att det saknades och efter­frågades nya moderna kontorslokaler. Detta håller i sig och gäller både för centrum, de traditionella kontorsområdena och även där det är mer blandat med industri, lager, kontor och handel. Slutsatsen är att det behöver byggas mer.

Önskvärt för dem som söker lokal hade kanske varit en stabil och jämn nybyggnation där det även finns en del vakanser när det är byggt och klart. Många som söker ny lokal vill gärna se och känna på både fastighet och lokal innan man bestämmer sig, vilket inte går om huset inte finns. Nu har marknaden gjort att det i många fall i princip redan är uthyrt när det är färdigbyggt och ­ibland även dessförinnan.
Artikelbild

Nils Åke Rydqvist, Colliers
International.
Bild: Colliers


Pågående projekt


Några projekt som är på gång just nu är Platzers projekt i Norra Gårda, NCC:s i Ullevi Park och Skanskas vid Gamla Ullevi, där de två förstnämnda har kommit längst och i det närmaste är fullt uthyrda före färdigställning. Intressant är också utvecklingen av Slakthusområdet där nya moderna kontor på upp till 6 000 kvadratmeter ska skapas via ny- och ombyggnation.

För framtiden saknas det inte direkt planer och idéer om projekt, framför allt inför Göteborgs 400-årsfirande. Planarbetet är igång och med start runt 2018 förväntas det byggas och skapas stora ytor för både kontor och handel. Intressanta projekt är exempelvis Region City vid och på Centralstationen, Karlavagnstornet på Lindholmen samt utvecklingen av Sisjön. I samtliga dessa projekt planeras det omfattande ytor med både kontor och handel.

Ökat intresse


Nyfikenheten kring aktivitetsbaserade kontor har länge varit stor och intresset ökar men det har hittills inte varit så många som har genomfört arbetssättet. Det har tagit och tar tid för företag och verksamheter att tänka om och våga. Yteffektivt blir det förstås för många och intresset ökar kanske också med mindre ­vakanser och högre hyror. Sista året har dock fler vågat och kan nu fungera som referenser för andra som funderar. Det borde göra att fler vågar prova.

Nyskick och modernt


Vad händer då med hyresnivåerna framöver? Det är inte bara nya lokaler i nybyggda fastigheter som efter­frågas utan även äldre moderniserade, renoverade lokaler i olika lägen. Den gemensamma nämnaren är att det är nyskick, modernt och effektivt som efterfrågas. Sammantaget med den extremt låga vakansgraden och den höga efterfrågan tror vi att hyresnivåerna kommer att fortsätta öka och nu förmodligen lite snabbare än under det gångna året.

Eftersom valfrågan nu också verkar vara stabil, i alla fall för tillfället, tror vi att besluten kommer att ske snabbare och här kan det också möjligtvis finnas ett uppdämt behov. Många företag kan ha väntat på grund av osäkerhet om hur det skall bli efter valet och känner sig nu tryggare när det är klart.
"Vi vet ju aldrig vad som lurar runt hörnet"

Ljus framtid


Vi vet ju aldrig vad som lurar runt hörnet men visst ser det ljust ut för fastig­hetsägarna ett bra tag fram­över. För er som planerar att flytta och skall söka lokal kommer ni att märka att det är fler som är i samma ­situation och att konkurrensen om lediga ytor ökar.

Nils Åke Rydqvist, affärschef uthyrning, Colliers International

Sök lediga lokaler i Göteborg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Migrationsverket utökar hos Platzer i Norra Gårda Migrationsverket utökar hos Platzer i Norra Gårda "Inget tyder på att hyrestrenden i Göteborg kommer att brytas" "Inget tyder på att hyrestrenden i Göteborg kommer att brytas" Många nya företag till Platzer i centrala Göteborg Många nya företag till Platzer i centrala Göteborg Världens grönaste butik ligger på Magasinsgatan i Göteborg? Världens grönaste butik ligger på Magasinsgatan i Göteborg? Tommy Hilfiger öppnar på Avenyn Tommy Hilfiger öppnar på Avenyn CBRE tror på fortsatt stigande hyror i Göteborg CBRE tror på fortsatt stigande hyror i Göteborg