Rusta sätter Östergötland på logistikkartan igen

Sören Arfwidsson, värderare på DTZ, skriver här om en renässans för Östergötland som logistikläge, om en omvärdering av kontorshyresmarknaden och om det viktigaste för regionen framöver – samarbetet mellan städerna. Han presenterar också aktuella hyresnivåer och vakansgrader (andelen lediga lokaler).

Skriven av Sören Arfwidsson, DTZ 2013-11-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Aktuella hyresnivåer (i kronor per kvadratmeter och år) och vakansgrader i Norrköping
Bild: DTZ


Artikelbild

Aktuella hyresnivåer (i kronor per kvadratmeter och år) och vakansgrader i Norrköping
Bild: DTZ


Norrköping/Linköping har under ett antal år varit rankat som nummer två bland Sveriges bästa logistiklägen. Enligt mätningar utgör Finspång Sveriges demografiska mittpunkt. Men under de två ­senaste åren har man på seminarier och från investerarhåll inte längre pratat om regionen som en intressant etableringsort. Bland annat valde den stora internationella logistikkoncernen Prologis att sälja sin Prologis Park med två stora enheter på totalt 56 700 kvadratmeter på Händelö. Därför känns det väldigt ­roligt och betydelsefullt, för Norrköpings kommun och regionen, att Rusta Logistik AB valt att lägga sitt central­lager där.
Artikelbild

Sören Arfwidsson
Bild: DTZ


På Malmölandet kommer Rusta att uppföra ett jätte­lager på 60 000 kvadratmeter lageryta på en 200 000 kvadratmeter stor tomt. Byggnationen kommer att påbörjas under våren 2014 och vara färdigställd under hösten 2015. Det påpekas ofta att kommunernas be­mötande har en central roll för vilken etableringsort som väljs. I detta fall har Norrköpings kommun varit mycket aktiv och delaktig i processen, vilket burit frukt. Att Norrköping har hamn och närheten till Stockholm nämns från Rustas sida. Detta bör sätta regionen på logistikkartan igen förutsatt att kommunen är på tårna vilket synes vara av oerhörd vikt för att få etableringar i konkurrensen med övriga logistikorter.

Vidare sker på Ingelsta nybyggnation av ett Biltemavaruhus och ett Selstor-lager. Platinum Cars bygger en ny bilanläggning i Jursla industriområde efter E 4.

På minussidan kan man se att ett stort antal äldre – byggda på 70-talet eller tidigare – industrifastigheter inrymmande lager har stora vakanser. De äldre fastigheterna bedöms få svårt att hävda sig i konkurrensen i framtiden. Efterfrågan ökar på moderna, flexibla lokaler och för äldre lokaler blir det för dyrt att hyresgäst­anpassa i förhållande till den hyra man kan få ut.
Topphyran var faktiskt högre i Norrköping
Jag gjorde för ett tag sedan en relativt djuplodande analys av de centrala kontorshyrorna i Linköping och Norrköping. Där visade det sig – tvärt emot vad alla säger och tror – att Norrköping hade en hyresnivå som låg 50 kronor per kvadratmeter högre i snitthyra. Topphyran för större kontorslokaler var också högre, runt 2 000–2 200 kronor per kvadratmeter i Norrköping. Förklaringen torde sökas i att i Norrköping har man haft mycket totalombyggnader från råare ytor där man i slutändan fått mer produktionskostnadsbaserade ­hyror.

Kontor med nya topphyror


Nu håller dock Linköping på att återta tätplatsen. Lundbergs håller på att nyproducera 6 000 kvadrat­meter kontorslokaler i kvarteret Bokbindaren på Ågatan i Linköping. I princip hela huset är tecknat till nivåer om 2 100–2 200 kronor per kvadratmeter, tillägg för drift på 50 kronor per kvadratmeter och fastighetskatt tillkommer. Detta markerar en ny era.

Det som torde betyda mest för regionen East Sweden (Norrköping/Linköping) i framtiden är att det gemensamma arbetet mellan städerna fortskrider och att man därmed kan uppträda som en stark enhet. Förutsättningarna finns med den geografiska närheten mellan städerna och belägenheten i ett nationellt perspektiv. Man märker att framför allt internationella investerare på fastighetssidan ser regionen som en enhet medan man på lokalplanet fortfarande har en del att jobba med.

Det är också av yttersta vikt att kunskapsutvecklingen med Linköpings Universitet fortskrider och för Norrköpings del är det oerhört viktigt att Campus Norrköping fortsätter att växa. Kort sagt – integration mellan städerna.

Sök logistiklokaler i Östergötland


 • Lediga logistik- och lagerlokaler i Norrköping
 • Lediga logistik- och lagerlokaler i Linköping
 • Dela på linkedIn


  Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


  Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

  Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

  Klicka här för att påbörja er prenumeration

  Relaterade artiklar

  ESS etablerar sig i Linköping ESS etablerar sig i Linköping Sveriges Bästa Köpcentrumledare finns i Norrköping Sveriges Bästa Köpcentrumledare finns i Norrköping LFV flyttar till Magnentus Building i Norrköping LFV flyttar till Magnentus Building i Norrköping Positiv utveckling på hyresmarknaden i Östergötland Positiv utveckling på hyresmarknaden i Östergötland Aktuella hyresnivåer i Östergötland Aktuella hyresnivåer i Östergötland ÅF slår ihop Linköpingskontor ÅF slår ihop Linköpingskontor