CBRE: "Mölndalsvägen har framtiden för sig"

CBRE:s Christian Örtengren resonerar kring dagens och morgondagens mest populära kontorsområden i Göteborg, och presenterar aktuella hyresnivåer och vakansgrader (andelen lediga lokaler).

Skriven av Christian Örtengren, CBRE 2013-09-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Centrala Göteborg har i många år haft svårigheter dels med att möta hyresgästers krav på lediga större sammanhängande lokaler och dels även i frågor som modernitet, effektivitet och kommunikationer. Historiskt har centrum attraherat de högsta hyresnivåerna och så bedöms även fallet vara i framtiden. Det som dock kan påstås är att kravbilden kring lokalisering har svängt på senare år samtidigt som tecken kan skönjas att "centrum"-definitionen börjat omformuleras.
Artikelbild

Christian Örtengren
Bild: Niclas Liedberg


För cirka fem till tio år sedan växte sig Lilla Bommen allt starkare och hyresnivåerna var i paritet med de högre intervallerna på Göteborgs hyresmarknad. Ett centralt, vackert läge tillsammans med ett ypperligt kommunikationsläge låg bakom Lilla Bommens framgång. Utvecklingen har dock avstannat och några större hyresgäster har valt att omlokalisera till andra delområden på Göteborgs kontorsmarknad. Anledningen till detta kan dels vara möjligheten att flytta till något modernt, miljövänligt samt yteffektivt men kan även vara på grund av de framtida byggnationerna som planeras i området. 2020 ska nämligen en ny Göta Älvbro stå klar och fram till dess riskerar området att störas av byggarbeten.

Kontor vid Ullevi väldigt populära


Centrumkärnan har i sin tur vänt blicken mot Heden/Ullevi/Gårda. De mycket framgångsrika nyproduktionerna av Gröna Skrapan i Gårda och de olika etapperna av Ullevi Park har etablerat en ny hyresnivå inom respektive delmarknad. Vidare planer och projekt är på ingång och den konkurrens om hyresgäster gentemot centrala Göteborg som vi redan ser i dag bedöms att skärpas än mer.

Ett område som har framtiden för sig kan vara Mölndalsvägen/Göteborgsvägen. Krokslätts fabriker är en framgångssaga i sig. Av erfarenhet så kan lyckade nyproduktionsprojekt ge spridningseffekter på hyresnivåer i närområdet.
Krokslätts fabriker är en framgångssaga i sig
Högre hyror gör det lättare för fastighetsägare att våga investera i nyproduktion och renovering – investeringar som i sin tur stärker områdets attraktivitet än mer. Intressant att följa blir därför ÅF-huset på Grafiska vägen längs med Mölndalsån och dess effekter för närområdet. Ett annat område längs E6 som inte kommit lika långt som Krokslätts fabriker men som spänner bågen är Norra Gårda. Här satsar Platzer på att skapa en attraktiv blandstad och erbjuder nyproducerade kontorslokaler. Ett intressant läge med goda möjligheter att kunna ombesörja bra kommunikationer framöver gör att området blir en spännande bubblare att följa framöver.

Historiskt få lediga lokaler i centrala Göteborg


Låg nyproduktion och brist på lokaler har lett till historiskt låga vakansgrader i centrala Göteborg men även i Göteborg som helhet. Tryck uppåt på hyresnivåerna har därför kunnat ses under de senaste åren. Inget pekar på att hyresutvecklingen skulle avta då den nyproduktion som finns på gång inte är uppseendeväckande sett till volym.

Till företag som letar nya lokaler rekommenderas att sondera terrängen väl följt av en grundlig analys.

Viktigast av allt är att förankra processen internt så vägen till beslutsfattandet är kort när det väl är dags att kunna agera snabbt vid en eventuell lokalupphandling.

Hitta din nya lokal i Göteborg!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Europas fräckaste hotellbar finns på Lindholmen i Göteborg Europas fräckaste hotellbar finns på Lindholmen i Göteborg Backa-Ringön – för hela Göteborg Backa-Ringön – för hela Göteborg "Närheten skapar en enkelhet för företagarna i Högsbo-Sisjön" "Närheten skapar en enkelhet för företagarna i Högsbo-Sisjön" Kopparhuset – internationell prägel på Avenyn Kopparhuset – internationell prägel på Avenyn Fortsatt positiva signaler på Göteborgs hyresmarknad Fortsatt positiva signaler på Göteborgs hyresmarknad Många nya företag till Platzer i centrala Göteborg Många nya företag till Platzer i centrala Göteborg