Malmö fortsätter att växa

Malmö växer stadigt och viljan bland företag att verka i landets tredje största stad är stor. Och den lär inte minska med Ikeas nya internationella mötescentrum i Hyllie.<br /> – Den etableringen är intressant på många sätt, inte minst för att det blir en stor arbetsplats, säger Pehr Andersson, näringslivsdirektör i Malmö stad.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Malmö är, enligt OECD-rapporten i Forbes Magazin, den fjärde mest innovativa staden i världen.
Bild: Werner Nystrand


Artikelbild

Pehr Andersson, näringslivsdirektör i Malmö.


Det har hänt och händer ständigt mycket i ­Malmö. Malmö har visat hela världen hur man arrangerar stora evenemang och den innovativa nivån är på topp. Vilket bland annat OECD-rapporten i Forbes Magazin visade tidigare i år när de placerade Parkernas stad på en fjärdeplats bland världens mest innovativa städer.

Vid en rundvandring i Malmö i dag blir det tydligt att den positiva framtidstron inte har mattats av. Kring Malmö Centralstationen trängs byggkranarna vid Malmö Live, Malmö högskolas nya lokaler, Studio och Glasvasen, för att nämna några projekt. Totalt handlar det om över 100 000 kvadratmeter som ska byggas i de mest centrala delarna och någon motsvarighet till det är svårt att hitta i landet.

Tar man Citypendeln söderut kan man bevittna den fortsatta utvecklingen av Hyllie och något ytterligare söderut pågår byggnationen av Ikeas nya mötesplats.
– Ikea är ett starkt och känt varumärke och att de väljer att lägga ett globalt mötescentrum där omkring 800 personer kommer att jobba får många positiva ­effekter för Malmö. Även Perstorps flytt till Malmö är glädjande och betydelsefull för staden, säger Pehr Andersson.

En länk mellan näringslivet och staden


Näringslivskontoret fungerar som länken mellan näringslivet och Malmö stad.
– Den viktigaste grundförutsättningen för en stad är att det är en attraktiv plats att bo, leva och verka i. Och där jobbar vi ständigt för att förbättra servicen åt företagen. Men betydelsefullt är också att det är en bra struktur i staden vad gäller kultur, boende, kommunikationer och så vidare, och där har vi också en viktig roll. Men den viktigaste näringslivsutvecklingen står ­givetvis företagen själva för, säger Pehr Andersson.

Ett exempel på arbetet med att förbättra näringslivs­servicen är införandet av Malmö stads Företagslots. Lotsen guidar dig som företagare rätt i kommunen, besvarar snabbt frågor som rör näringslivet och ser till nyetablerade företaget får den hjälp och service som krävs.
Artikelbild

Kurvorna pekar likt Turning Turso uppåt i Malmö.


Sedan införandet har Företagslotsen lyckats besvara 75 procent av alla inkomna samtal samma dag. Vilket är en förklaring till att det varje dag skapas åtta nya före­tag i Malmö. En annan är de senaste årens utveckling av infrastrukturen med bland annat Öresundsbron, Citytunneln och den nu aktuella Malmö Expressen som börjar rulla på gatorna i sommar.

En positiv framtid


Utanför landets gränser händer det också saker som kommer att ge positiva effekter för Malmö och hela regionen; 2021 beräknas Fehmarn bält-tunneln mellan Danmark och Tyskland stå klar.
– Att kunna ta sig till Hamburg på ett par timmar kommer att betyda oerhört mycket. Tunneln öppnar upp för infrastrukturen ner till kontinenten, vilket gynnar näringslivet i Malmö, säger Pehr Andersson.

Hur ser du på framtiden för Malmö?

– Den ser god ut. Ett bevis för att staden är attraktiv är alla de byggprojekt som pågår och de investeringar som görs. Malmö är en inflyttningsstad; det flyttar in 70 personer varje dag. Vi har ett netto på mellan 4 000 och 7 000 personer varje år och staden har växt 28 år i rad. Det har heller aldrig tidigare arbetat så många personer i Malmö, 156 000 människor jobbar i dag i staden och alla är inte Malmöbor. Det innebär att staden har en förmåga att skapa arbetstillfällen. Sen måste man ständigt vara på tårna och aldrig slå sig till ro, för det är mycket som måste finnas och fungera i en stad.

Hitta din nya lokal i Malmö!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Rena kontorsytor nära hav och grönska i Limhamn Rena kontorsytor nära hav och grönska i Limhamn Det ljusnar för cityhandeln i Öresund Det ljusnar för cityhandeln i Öresund Stadskärna med stor mångfald i Malmö Stadskärna med stor mångfald i Malmö Lokaler för alla ändamål i Fosie Lokaler för alla ändamål i Fosie Nytt kontorshotell vid Nyhamnen i Malmö Nytt kontorshotell vid Nyhamnen i Malmö Samsyn Hyllie – den nya tidens stadsplanering Samsyn Hyllie – den nya tidens stadsplanering