"Kista är tillväxtmotorn i regionen"

Kista Science City ger löfte om att vara en stad. Och nu har det tidigare industriområdet blivit det. – Attityden gentemot Kista har ändrats från att tidigare mest ha uppfattats som ett högteknologiskt kluster till att det är här det händer, säger Anette Scheibe Lorentzi på Kista Science City AB.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

KLUSTER. Under 35 år har Kista byggts upp och är idag ett framgångsrikt Science City med 18 500 personer som arbetar inom ICT.


Om man går tillbaka i tiden så var Järvafältet ett militärt övningsfält som var topphemligt. Hit fick ingen komma in. Sedan satte Ericsson och IBM ner fötterna här och ett industriområde växte fram. Helt plötsligt ville alla hit. I dag är Kista en plats för innovationer. Här startades bland annat världens första mobiltelefonnät. Med 35 år lång historia, och med både egen inkubator och många nätverk, finns det alla möjligheter för Kista att fortsätta växa.

Lockar internationella företag


Framgångskonceptet Kista Science City har spridit sig långt utanför de svenska gränserna. Förra året kom cirka 120 internationella besökare som ville se hur man utvecklar ett framgångsrikt science city.
– Det går bra för Kista. Riktigt bra. Vakansgraden här är den lägsta på åtta år. Totalt arbetar det 70 000 personer i regionen, varav 18 500 inom ICT, informations- och kommunikationsteknologi. Här finns 6 000 studenter och 1 200 med forskarexamen. Även utländska företag etablerar sig här. För oss är det en fjäder i hatten att kunna locka hit internationella företag. Kista är internationellt, konstaterar Anette Scheibe Lorentzi, vd på Kista Science City AB.
"Fjäder i hatten att kunna locka hit internationella företag."
Vad beror då denna framgång på? Hon berättar att grunden är att Stockholms stad satsar på att utveckla Kista. De har ökat tempot på de kommunala besluten, som till exempel satsningar på ny infrastruktur. Dessutom ger namnet Kista Science City ett löfte om att vara en stad, inte en företagspark. Förutom ICT-företagen finns service, caféer, restauranger, shopping, nöjen.

Nära mellan företagen


– Ett av skälen till att det går bra för Kista är att det har börjat komma hit andra typer av företag. Hotellet har nyligen öppnat och skapar liv i gatuplan med restaurang och bar, nya caféer har öppnat liksom en del detaljhandel. Det första spadtaget för Nod har tagits, som kommer att bli ett nav för innovation och utbildning, vilket lockar hit nya typer av företag. Vi satsar mycket för att få hit små innovationsföretag. Det är en hög tillväxt här.
Artikelbild

INTERNATIONELLT. "För oss är det en fjäder i hatten att kunna locka hit internationella företag. Kista är internationellt", säger Anette Scheibe Lorentzi.
Bild: David SchmidtAnette Scheibe Lorentzi berättar att allt är nära i Kista och det är nära mellan företagen. I olika nätverk och företagsgrupper träffar man varandra i alla fall någon gång i månaden. Här finns 12 olika nätverk, vilket visar på det samarbete som finns.

– Det finns fler goda skäl till varför företag väljer att etablera sig här. Kista är tillväxtmotorn i regionen. Jättarna Ericsson och IBM drar till sig företag. Här ligger snittlönen på 424 000 kronor per år medan samma siffra för länet och Sverige ligger på 362 000 respektive 312 000.

Till och med under finanskrisen 2009 ökade sysselsättningen i Kista. Det ser Anette Scheibe Lorentzi
som ett kvitto på att man har satsat rätt.

Även läget är en stor tillgång för Kista. Området ligger mitt emellan Arlanda och City. Det gör att resande till Kista klarar sig förbi köerna in till City. Det finns även bra kollektivtrafik, som ska bli ännu bättre. E 18 byggs ut nu och 2013/2014 är det Tvärbanans tur.

Kista Galleria är navet


Gallerian är navet i Kista. Dit kommer över 17 miljoner besökare varje år och det är där alla möts. 6 000 personer äter lunch där varje dag. Både de som arbetar och de som bor här går dit. På kvällarna är det ett folkvimmel där med många familjer och många som äter middag.

Det som behövs i Kista nu är bostäder, och framförallt studentbostäder. Det är det allra viktigaste för Kistas fortsatta utveckling. Kista behöver även fler nya företag som erbjuder service, restauranger och krogar.

– Även teater vore kul. Vi ska snart börja med soppteater under lunchen på prov. Attityden gentemot Kista är nu att det är här det händer. Jag tror att vi kommer att få se fler tjänsteföretag i Kista och det kommer att bli ännu trevligare här, säger Anette Scheibe Lorentzi.

Sök lediga lokaler i Kista!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Solna dominerar svenskt näringsliv Solna dominerar svenskt näringsliv Kistas nya kulturella högborg Kistas nya kulturella högborg Nordic Forum lockar nytt blod till Kista Nordic Forum lockar nytt blod till Kista Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler Stockholm följer Londons utveckling av kontorslokaler Årets tillväxtkommun Sundbyberg växer så det knakar Årets tillväxtkommun Sundbyberg växer så det knakar