Nacka stad tar form

Satsningen på Nacka stad betyder att kommunen på ett naturligt sätt smälter samman med Stockholm. <br /> – Etableringsmöjligheterna för företag här blir unika, säger Anders Börjesson, näringslivsdirektör i Nacka.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-12-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vid årsskiftet 2013/2014 blev det klart att den blå tunnelbanelinjen förlängs ut till Nacka. Bygget förväntas dra igång 2018 och 2025 planeras vagnarna att börja rulla ut till Nacka. Detta är en grundläggande förutsättning för den stora satsning som nu görs på västra Sicklaön där Nacka stad ska byggas. 2030 kommer 10 000 arbetsplatser att ha skapats i området (15 000 i hela kommunen) och 14 000 bostäder.

Det som ska byggas är en blandad, tät och levande stad som smälter samman med Stockholm. I dag bor det cirka 25 000 invånare i det aktuella området, när bostäderna står klara fördubblas invånarantalet. Dessutom kommer Tvärbanan ut till Sickla att stå klar om ett par år. Nackas näringsliv består av många mindre företag. Omkring 90 procent av alla företag har mindre än 15 anställda.
Artikelbild

Anders Börjesson, näringslivsdirektör i Nacka.
Bild: Henrik Ekberg


– Totalt har vi cirka 13 000 företag och den siffran ökar med omkring 500 aktiebolag varje år. Sen har vi några stora internationella större bolag som till exempel Atlas Copco och Intrum Justitia. Handeln är väldigt välutvecklad genom Nacka Forum och Sickla, berättar Anders Börjesson.

Långt upp på listan


Nacka kommun hamnar ofta långt upp på de listor som mäter näringslivsklimatet. 2011 blev man utsedd till Årets Tillväxtkommun och i år placerade sig kommunen på en sjätteplats på Svenskt Näringslivs ranking, två placeringar sämre än 2013.

– Närheten till Stockholm är en anledning till att vi ofta placerar oss högt. Men vi vill också vara bra på att vara en kommun. Det låter kanske som en floskel, men vi är duktiga på skola, förskola och andra kommunala verksamheter. Och det är jätteviktigt för företag i dag. Det är inte bara mark och olika tillståndsfrågor som är viktigt för företag. Utan det är helheten. Det händer ofta att personal på företag som flyttat härifrån hör av sig till oss för att de vill stanna kvar.

60 företag inom hemtjänsten


Nacka är den kommun i landet med flest företag inom välfärdssektorn. Anders Börjesson räknar till närmare 60 företag enbart inom hemtjänsten. Nyligen offentliggjordes också att kommunen tänker sälja drygt en fjärdedel av sitt fastighetsbestånd till Rikshem som samtidigt åtar sig att bygga 500 hyresrätter i kommunen.
Artikelbild

Det kommer att hända mycket i Nacka framöver när tunnelbanan
står klar.
Bild: Nacka kommun– Vi har suttit på en fastighetsstock som är ganska gammal rakt över. För att kunna förnya oss och ta strukturella steg framåt, i synnerhet vad gäller verksamhetsutvecklingen, så måste vi avyttra. Vi gör som branschen, avyttrar för att kunna nyinvestera. Sen är det positivt att Rikshem bygger hyresrätter i Nacka, det finns ett stort behov av det och det blir säkert fler än de 500.

Handeln och restaurangnäringen har de senaste 10-15 åren exploderat i Nacka. I Stockholm Modecenter har Nacka ett av Europas största modekluster. Varje år lockar till exempel Fashion Week tusentals professionella besökare för att göra affärer och delta i visningar, utställningar och seminarier.

– Stockholm Modecenter drar till sig allt fler företag och just nu håller Stockholm Fashion District att utvecklas i Nacka Strand. Det blir som en samlingsplats för agenturer, modeföretag och andra inom branschen, berättar Anders Börjesson.

Nacka kommun jobbar nära näringslivet och erbjuder företag olika typer av arbetsplatsförlagda utbildningar, vilket enligt Anders Börjesson gynnar både individen och företaget.
Artikelbild

Nacka kommun jobbar nära näringlivslivet.
Bild: Nacka kommun


– Hittills har vi fokuserat mycket på hotell och konferens och många har anställts den vägen. Nästa steg är att fokusera på byggsidan där det kommer att bli aktuellt med många arbetstillfällen framöver i Nacka. Det här arbetssättet är vi unika med i landet.

Vad säger du om framtiden?


– Vi kommer att skapa 10 000 nya arbetsplatser, vilket betyder 160 000 kvadratmeter kontor. Dessa arbetsplatser ska helst ligga nära tunnelbanan, samtidigt kan vi inte bygga kontorsreservat vid tunnelbanestationerna. Här gäller det att hitta en metod för att blanda bostäder och kontor så att det blir attraktivt. Det finns en stor utmaning där eftersom vi troligtvis bygger bostäderna först eftersom det inte går att sälja kontorslokalerna förrän tunnelbanan står klar 2025. Vi kommer att sitta med etableringsmöjligheter som är unika, med sju minuter till Kungsträdgården, när allt står klart 2025.

Sök lediga lokaler i Nacka!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Industriområdena ska skötas som parker" "Industriområdena ska skötas som parker" Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar Hägersten-Liljeholmen som växer så det knakar Kjell & Company nya i Sundbyberg Kjell & Company nya i Sundbyberg Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Nybildad arkitektbyrå till Fatburen Nybildad arkitektbyrå till Fatburen Nya stadsbyggnadschefen om Sundbybergs framtid Nya stadsbyggnadschefen om Sundbybergs framtid