Artiklar taggade som överlåtelse

Fastighetsjuristen svarar: Kan jag sälja min lokal?

Fråga: Jag har två klädbutiker i samma stad med lite olika inriktning. Den ena av butikerna går dåligt och gick med förlust det senaste året. Jag ser inte att detta kommer att vända. Jag funderar nu på att lägga ner eller flytta den olönsamma verksamheten till min andra butik som har såväl större ytor som lägre hyra. Jag hyr butikslokalen som är ganska liten och ligger i ett attraktivt läge men hyran är för hög för min verksamhet. Tyvärr missade jag att säga upp mitt hyresavtal så det har nyligen förlängts på tre år. Nu har det dykt upp en person som vill köpa min lokal för att starta en kiosk. När jag nämnde detta för min svåger sa han att det är olagligt att sälja en hyresrätt. Stämmer detta?


Kan jag utan vidare överlåta hyreskontraktet till förvärvaren?

FRÅGA: Jag bedriver måleriverksamhet och hyr en affärslokal för detta ändamål. Jag skall nu överlåta verksamheten till en förvärvare som eventuellt kommer att använda lokalen för en helt annan typ av verksamhet. Kan jag utan vidare överlåta hyreskontraktet till förvärvaren?


Erbjuden att ta över lokal - vad gäller?

FRÅGA: Min verksamhet med detaljhandel inom sport och fritidssektorn går bra. Jag har länge funderat på att skaffa ytterligare en affärslokal med ett riktigt centralt AA-läge. En god vän till mig som gått i pension har nu erbjudit mig att köpa den lokal han bedrivit sin verksamhet i under minst 20 års tid. Vad gäller?


Hyr lokal i fastighet som är till salu - vad gäller?

Vi hyr en lokal i en fastighet som hyresvärden är på väg att sälja. Hur påverkar överlåtelsen oss? Vad behöver vi tänka på i den här situationen?