"Det går bra för företagen i Kungsbacka"

Kungsbacka är handelsstaden som värnar om sina företagare. Näringslivschef Elinor Filipsson berättar om stadens utveckling.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-11-16 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Näringslivschef Elinor Filipsson beskriver Kungsbacka som en välmående och välskött kommun.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Elinor Filipsson beskriver Kungsbacka som en expansiv och attraktiv kommun, både när det gäller bostäder och verksamheter. Hon ser det som en modern stad, som ändå värnar om det gamla.

– Vi bygger ungefär 500 nya bostäder och växer med nästan 1 000 personer varje år. I dag är vi 80 000 invånare, säger hon.

Hon berättar också om ett högt nyföretagande och en ständigt växande företagspopulation. Många företag i kommunen vill utöka sina verksamheter.

– Det går bra för företagen i Kungsbacka och det finns ett expansionsbehov hos de företag som finns här, och samtidigt får vi förfrågningar från nya företag, säger Elinor Filipsson.

Mycket på gång


Och det märks att det är mycket på gång i staden. ­Mediq, som är ett av Kungsbackas största företag, byggde nyligen ut och har haft invigning under hösten. Söder om Kungsbacka, i Fjärås, byggs det också just nu. När det gäller bostäder växer staden mycket, bland annat i innerstaden, i Aranäs och i Kolla. Här kommer det även att byggas verksamhetslokaler. Flera projekt, till exempel ett i Frillesås, är dessutom ännu på planeringsstadiet, och man arbetar med förtätning överallt där möjligheten finns.

Varför vill då företag etablera sig i Kungsbacka? Elinor Filipsson lyfter fram läget, att staden är en del av storstadsregionen.

– Dessutom finns det en köpstark befolkning, och många välutbildade invånare. Det finns många kompetenta medarbetare i Kungsbacka, säger hon.

Den största delen av företagen i Kungsbacka utgörs av handelsföretag. Det är också inom handeln som det finns flest anställda.

– Kungsbacka är av tradition en handelsstad. Vi har bland annat Freeport som drar en relativt stor andel besökare från kringområdet och andra delar av Sverige. Vi har också Kungsmässan som det går bra för och innerstaden med sitt unika utbud, säger Elinor Filipsson.

Ska komplettera varandra


Det ska även byggas nya köpcentrum i staden och tanken är att de olika handelsområdena ska komplettera varandra.

– Planen är att vi ska ha en konkurrenssituation, men samtidigt inte expandera på så sätt att vi slår ut befintlig verksamhet, säger Elinor Filipsson.

Hon nämner även att det är viktigt med en mångfald av branscher för att bygga ett långsiktigt företagande. Därför är Kungsbacka kommun noga med att välkomna andra branscher än handel när ny verksamhetsmark tas fram.

– En mångfald av branscher är det som ger styrkan på sikt i ett samhälle, säger Elinor Filipsson.

Hon berättar att det överlag bor många företagare i Kungsbacka, även sådana som inte driver sitt företag här.

– Så företagare träffar på varandra hela tiden, både privat och i affärssammanhang, säger hon.

Åtta gånger om året anordnar dessutom kommunen Frukostklubben tillsammans med företagen i Kungsbacka och innerstadsbolaget. Där kan företag träffas och mingla med varandra och ledande tjänstemän och politiker från kommunen.

– Sedan försöker vi också ha inspirerande föredragshållare, som tillför något aktuellt, nya perspektiv eller ny kunskap, säger Elinor Filipsson.

Värdefullt


Samtidigt vill hon lyfta Företagslotsen i Kungsbacka som något värdefullt för stadens företagare. I Företagslotsen sitter, förutom Elinor Filipsson själv, bygglovschefen, planchefen och representanter från den strategiska och tekniska planeringen, exploateringen samt miljö- och hälso­skydd.

– Det blir mycket kompetens i ett och samma rum och företaget kan då få väldigt bra information inför den kommande processen, säger Elinor Filipsson.

De som kommer till lotsen kan både vara företag som bygger ut eller som startar upp. Storleken på före­taget spelar inte heller någon roll. Företagslotsen i Kungsbacka har stående möten en gång i månaden, men har också möjlighet att samlas snabbare om någon­ting akut dyker upp.

– Det blir en bra start för företagen i och med att alla funktioner är med på samma gång. Det underlättar för den fortsatta processen, säger Elinor Filipsson.

Överlag lyfter hon Kungsbacka som en väldigt välmående och välskött kommun.

– Det är trivsamt att bo här, samtidigt som man får det småskaliga har man 20 minuters tågtid till Göteborg och tillgång till hela storstadsregionen, säger hon.

Träffar duktiga företagare


Själv har hon arbetat i Kungsbacka kommun sedan 2010, och började i slutet av 2013 som näringslivschef.

– Det bästa med mitt jobb är att jag har förmånen att få träffa väldigt duktiga och spännande företagare, och höra allt från hur det startade till vart de är på väg i framtiden, säger hon.


Fakta: Kungsbacka


Historia


Kungsbacka fick sin stadsstatus den 17 februari 1582. De äldsta bevarade privilegierna är dock äldre än så. De härrör från den 23 februari 1558, då Kungsbacka återfick sina stadsrättigheter efter att ha varit utan sådana en kort tid. Kungsbacka kommun består sedan 1974 i stort sett av Fjäre härad med undantag av Lindome församling. Man tror att Fjäre kan härledas från folkstammen fervir som den östgotiske historikern Jordanes beskrev på 500-talet.

Statistik


 • Antal invånare i kommunen (2014): 78 219 stycken.
 • Medelålder (2014): 40,6 år.
 • Befolkningsökning (2011–2014): 3,0 procent.
 • Medianinkomst (2013): 290 893 kronor.
 • Skattesats (2015): 32,15 procent.
 • Andel högskoleutbildade (2014): 27,5 procent.
 • Förvärvsfrekvens (2013): 85,9 procent.
 • Andel företagare (2013): 9,5 procent.
 • Nyföretagande (per tusen invånare, 2013): 13,4 stycken.
 • Öppen arbetslöshet (Arbetsförmedlingen, 2014): 3,9 procent.
 • Andel förtids- pensionärer (2014): 3,7 procent.
 • Företagsklimat, ranking 1-290: Plats 96.
 • Största privata arbetsgivare (nov 2014): Veteranpoolen AB.
 • Största offentliga arbetsgivare (nov 2014): Kungsbacka kommun


Hitta lediga lokaler i Kungsbacka!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Zoobutik vid Maxi i Kungsbacka Zoobutik vid Maxi i Kungsbacka Kungsbacka - ett brett och diversifierat näringsliv Kungsbacka - ett brett och diversifierat näringsliv "Ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll" "Ett kvitto på att vi är på väg åt rätt håll" Freeport i Kungsbacka expanderar – byggstart nästa år Freeport i Kungsbacka expanderar – byggstart nästa år