Stadskärna med stor mångfald i Malmö

Porten ut mot världen – Malmö har onekligen ett bra läge i ett allt mer globaliserat Sverige. Närheten till Danmark och övriga Europa lockar många människor att både bosätta sig och etablera sina företag här.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Att många företag ser fördelarna med att etablera sig i Malmö är kanske inte så underligt med tanke på saker som det strategiska läget, Öresundsbron, den kommande citytunneln, tillgång till välutbildad arbetskraft och förhållandevis billiga lokaler. Under åren som gått har Malmö förvandlats från industristad till att bli något av en kunskapsstad, med ett brett näringsliv som innefattar näst intill 30 000 arbetstillfällen. De små och medel­stora företagen dominerar, men det finns även en hel del stora och välkända miljardföretag så som exempelvis Duni, Eon, Mercedes-Benz och Pågen.

År 1995 bildades Malmö Citysamverkan AB för att stärka cityområdet. Det är ett samarbete mellan Malmö Stad, fastighetsägarna, och näringslivet i city.
Artikelbild

Tillsammans arbetar de för att skapa och bibehålla en attraktiv och levande stadskärna. Den här samarbetsmodellen har sedan dess blivit en förebild för andra städer som vill öka sin dragningskraft och stärka sin identitet.

En av de många saker som Malmö Citysamverkan har arbetat med, är att skapa en stor mångfald av olika typer av butiker i stadskärnan. Och enligt de senaste rapporterna har handeln i city gått mycket bra, trots den rådande lågkonjunkturen. Julen 2008 visar på ökningar i handeln på mellan 5–25 procent jämfört med 2007 (källa: www.malmocity.nu).

Ljus framtid


Det mesta tyder på att det även i framtiden ser ljust ut för handeln i Malmö city, inte minst tack vare citytunneln, som när den är färdigbyggd 2010, beräknas ha stora effekter på cityhandeln. Den nya tågstationen "Triangeln", kommer ligga mitt i Malmö centrum och kommer sannolikt att tillföra ett ökat flöde av människor i city, vilket i sin tur kommer att gynna handeln.

Hitta lokaler att hyra i Malmö!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

En ny stadsdel växer fram i Malmö En ny stadsdel växer fram i Malmö Levande platser allt mer efterfrågat i Malmö Levande platser allt mer efterfrågat i Malmö Stordalen fortsätter hotellsatsningen i Malmö Stordalen fortsätter hotellsatsningen i Malmö Stort behov av moderna logistiklokaler i Öresund Stort behov av moderna logistiklokaler i Öresund Malmö fortsätter att växa Malmö fortsätter att växa Ökat fokus på Malmö city Ökat fokus på Malmö city