"God service ska känneteckna Lund"

Lund växer som stad och även som evenemangsstad. Målet är att fylla hela kalenderåret med olika evenemang, enligt Per Persson, ordförande i Lunds Citysamverkan, som också vill höja servicenivån i staden. – God service ska känneteckna Lund i framtiden, säger Persson.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-01-30 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

GOTT HANDELSKLIMAT. Det finns cirka 380 butiker av olika slag i centrala Lund.
Bild: Henrik Ekberg


Lunds Citysamverkan arbetar för att Lunds centrum ska bli en av Öresundsregionens mest attraktiva mötesplatser att uppleva, verka, bo och handla i. Detta sker i en samverkansform mellan Lunds kommun, Fastighetsföreningen Lunds City och Handelsföreningen. Arbetet sker i olika grupper som tillsammans tar ett helhetsgrepp om stadskärnan. En grupp riktar till exempel in sig på evenemang, som har ökat till antalet de senaste åren.
"Lund är väl kanske inte direkt känt som någon evenemangsstad, men vi har blivit betydligt bättre på det."
– Lund är väl kanske inte direkt känt som någon evenemangsstad, men vi har blivit betydligt bättre på det och nu jobbar vi för att fylla hela kalenderåret. Thomanders jul, Sommarlund och Humorfestivalen är några exempel, säger Per Persson och fortsätter:

– Detta leder till att fler besöker Lund, vilket handlarna, caféerna och krögarna uppskattar.

I Lunds centrum finns det i dag cirka 380 butiker av olika slag. Enligt Per Persson är butiksklimatet gott i Lund och någon större konkurrens från handelsområdena utanför centrum känner man inte av.

– Statistiskt sett går försäljningen uppåt i city och jag upplever det som att de som verkar här är nöjda. Det finns förstås alltid en konkurrens från grannstäder och köpcentrum utanför, men jag tror vi har klarat oss relativt bra.
Artikelbild

Per Persson, ordförande i Lunds Cityverksamhet.
Bild: Henrik Ekberg


Hur vill ni utveckla city?

– Vi jobbar med många olika spår. Dels vad gäller gator och torg och att göra det attraktivt och lätt för besökare att röra sig i centrum, vilket inte minst är viktigt nu när vi arrangerar fler evenemang. Vi har även satsat en del på blomsterarrangemang och under julen även på belysning för att få det mer trivsamt i centrum. Vi försöker också uppmuntra människor att hitta på ­saker. Vi hade till exempel ett samarbete med Ung Före­tagsamhet nyligen. De fick låna en ledig lokal där de kunde sälja sina varor och marknadsföra sig. Servicen är ett annat spår vi jobbar mycket med, berättar han.

Hjälp av besökare


Ett exempel på detta är den kampanj som arrangerades i somras och där man tog hjälp av besökare. Detta genom att dela ut pins med texten Excellent service Lund till dem som besökte Turistbyrån. Dessa pins fick sedan besökarna själva dela ut till butiker, hotell, restauranger eller andra verksamheter i centrala Lund som gjort sig förtjänta av dem.

– Vi räknade sedan ihop vem som hade fått flest pins, dels individuellt men också vilken verksamhet som totalt sett hade samlat ihop flest. Segrade gjorde hotellet Stay At, en anställd på Kulturkrogen samt en person på Terrin och Vin i Saluhallen. Detta är något vi kommer att genomföra igen till sommaren. Bemötandet och servicen är oerhört viktig och vi vill att god service ska känneteckna Lund.
Artikelbild

På gång framöver


En gata som de senaste åren har utvecklats till ett restaurangstråk är Klostergatan. Ett annat område där det kommer att hända mycket framöver är stations­området. Där planerar Lunds kommun ett kongresscenter som en kommersiell aktör kommer att bygga och driva.

– Det tror vi kommer att få en positiv effekt på stadslivet och handeln i Lund. Vi har Nordens största universitet som anordnar många internationella kongresser. Och det är faktiskt så att vi är den enda universitets- och högskolestaden i landet, tillsammans med Borlänge, som inte har något kongresscenter. Det finns stora önskemål från många håll om det här projektet. 2020 är tanken att det ska stå klart, riktigt var i centrala Lund som det kommer att byggas är inte helt klart i dagsläget.

Sök lediga lokaler i Lund!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Öresund: Viktigt att möta produktion av kontor mot efterfrågan Öresund: Viktigt att möta produktion av kontor mot efterfrågan Ökning att vänta av marknadshyran i Öresundsregionen Ökning att vänta av marknadshyran i Öresundsregionen Brunnshög är Lunds nya stadsdel Brunnshög är Lunds nya stadsdel Stort intresse för gröna lokaler i Öresund Stort intresse för gröna lokaler i Öresund "Lund är en betydande kompetensförsörjare" "Lund är en betydande kompetensförsörjare" Avvaktande lokalhyresmarknad i Öresundsregionen Avvaktande lokalhyresmarknad i Öresundsregionen