Tillsammans i Solna United

Solna United kommer att präglas av gemenskap. Detta i form av många mötesplatser och kreativa rum. Även drömmar blir det utrymme för. – I podsen på taket kan drömmarna flöda. Men det är upp till hyresgästerna hur de vill utforma dem, säger Fredrik Lantz, fastighetschef på Skanska.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-05-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Solna United ska byggas vid Rättarvägen i Hagalund.
Bild: Skanska


Skanskas Solna United ska byggas på Rättar­vägen i Hagalund, strax öster om Solna Station. De uthyrningsbara ytorna blir mellan 30 000 och 40 000 kvadratmeter fördelade på upp till tio våningsplan.

– Det blir troligtvis olika höjd på olika delar av huset samt garage, säger Fredrik Lantz.

Just nu pågår detaljplaneprocessen, som man hoppas klubbas till hösten. Under 2016 kan det bli aktuellt att börja bygga och första inflyttningen beräknas till 2018.

– Vi är inne i ett kreativt skede av detaljplaneprocessen så allt är inte spikat än, säger Fredrik Lantz som ändå kan berätta att det finns en röd tråd för projektet.

– Vi vill skapa ett kontorshus för företag som värde­sätter gemenskap. Huset ska främja ­möten.

Tre delar


Enligt Lantz kan man dela upp kontors­huset i tre ­delar. Dels entréplanet som blir en öppen och levande plats med stora fönster och mycket transparenta ytor. Entré­planet kommer att få flera nivåer där en del ytor lämpar sig för informella möten och andra för till exempel konferensverksamheter och butiker. Här blir det även restaurang och showrooms.

– Sedan har vi kontorsvåningarna som kommer att vara stora, öppna och flexibla där merparten av de öppna arbetsytorna kommer att ligga nära fasaderna för att ta vara på så mycket ljus som möjligt, berättar Fredrik Lantz.

Skapa egna drömrum


Den tredje delen är de så kallade podsen på tak­terrassen. De kommer att byggas som delvis glasade och blir möjliga för hyresgästerna att själva inreda ­efter egna önskemål. Podsen ska knytas samman av servicegångar, men några kommer att bli fristående.

– Här kommer företagen att kunna ta ut svängarna och skapa egna drömrum. Här går det att arrangera möten och kundträffar eller så kanske rummet kan bli en plats för eftertanke. Idén med podsen fick vi tillsammans med Tengbom som har ritat huset, berättar Fredrik Lantz.

Nya kontorshus växer fram


Det byggs mycket i närbelägna Arenastaden just nu. Det ena kontorshuset efter det andra växer upp ur marken kring Friends Arena och till hösten öppnar Mall of Scandinavia – Nordens största köpcentrum. Men Fredrik Lantz tror att behovet finns för fler kontorshus.

– Det är jag övertygad om och vi ser också ett stort intresse för vårt kontorsprojekt. Solna Uniteds entré kommer att ligga 130 meter från Solna station där även Tvärbanan går. 2017 ska också Citybanan stå klar, vilket betyder att man kommer till T-centralen på sex minuter.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration