Gustavslund växer med bostäder och skola

Helsingborg växer som stad och just nu är det i Gustavslund som mycket händer. Förutom bostäder så byggs det även skola och dagis. Bakom skolprojektet står Punktumgruppen. – Det blir en energisnål skola med en fantastisk skolgård, säger Magnus Westin, vd på företaget.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-04-03 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Lågt energibehov. Den nya skolan i Gustavslund får ett lågt energibehov på 60 kilowattimmar perkvadratmeter och år och cirka 80 procent av husets värme kommer att kunna återvinnas. Till hösten ska skolan stå klar.
Bild: JKAB Arkitekter


Mitt i smällkalla vintern gick startskottet för byggnationen av den nya skolan och förskolan i Gustavslund, det nya bostadsområdet strax öster om centrala Helsingborg. Med hjälp av elever från Ättekulla togs de första spadtagen i den snötäckta marken bakom Gustavslundsgården. I dag är det varmare; vårsolen formligen väller in i Punktumgruppens kontor på Drottninggatan i Helsingborg. Vd:n Magnus Westin, vars svärfar Göran Ström startade verksamheten i början av 70-talet, berättar att företaget har gått från att främst förvalta bostäder till att även rikta in sig på LSS-boenden och skolor. Punktumgruppen står bakom den f-5 skola som nu byggs i Gustavslund och som kommer att rymma 120 barn, varav 50 ska gå i förskolan. Hyresgäst blir Fyrklövern Montessori.

Skiljer sig från andra skolor


– Det klickade direkt när jag pratade med Fyrklövern Montessori första gången. Till hösten ska skolan stå klar och då kommer barnen från närbelägna Ättekulla att flyttas över, resterande platser fylls på av sökanden.

Från att främst ha hållit till i Mariastaden är det nu till Gustavlund grävskopor och lyftkranar styr kosan i Helsingborg. I det nya bostadsområdet byggs villor, radhus och lägenheter, vilket naturligtvis får till följd att trycket på skolor ökar. Därav Punktumgruppens satsning på den 1 100 kvadratmeter stora byggnaden som byggs av NCC.

– Arkitekturen är modern och skiljer sig från andra skolor av detta slag. Invändigt anpassar vi lokalerna efter Montessoripedagogiken. Utan bärande innerväggar kan ytorna också lätt göras om efter olika behov, säger Joakim Stenberg, affärschef på NCC Construction i Helsingborg.

Mat tillagas på plats


Huset får lågt energibehov på 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år och cirka 80 procent av husets värme kommer att kunna återvinnas. Väggar och tak byggs i prefabricerad betong med fönster som har ett u-värde på 0,9 och maten kommer att tillagas på plats från grunden med ekologiska råvaror. Men det är nog ändå gården som Magnus Westin är mest nöjd med.

– Montessori jobbar mycket med motorik och idrott och det är jag också intresserad av. Därför vi har lagt mycket kraft på gården som bland annat kommer att bestå av en konstgräsplan, berättar han.

Punktumgruppen äger och förvaltar bostäder och lokaler i Helsingborg och Landskrona. Sedan 2005 erbjuder man också byggservice. Företaget har tidigare byggt tre förskolor och just nu är man också i full gång med sitt tredje LSS-boende i Landskrona, tillsammans med Skanska.

– Jag gillar att jobba med projekt där man bygger kvalitativt från grunden och har långa kontrakt med hyresgästerna. Vilket till exempel skolor och LSS-boenden har. Det är ganska låg avkastningen, samtidigt har vi låga overheadkostnader. Som gammal yrkesofficer gillar jag också att jobba med människor.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration