Rondellhuset - en rund skapelse med miljöprofil

En strategiskt belägen kontorsfastighet med högsta möjliga miljöcertifiering. Rondellhuset kommer att göra skillnad på Dockan i Västra hamnen. – Den kommer helt klart att sticka ut, säger Mårten Edstrand, projekt- och affärsutvecklingschef på Wihlborgs.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-03-29 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Skyltläge. Rondellhuset kommer att byggas vid korsningen Stora Varvsgatan och Östra Varvsgatan på Dockan i Västra hamnen. Bakom projektet står Wihlborgs och trolig byggstart blir under 2014.
Bild: Wihlborgs


Rondellhuset kommer att resas vid korsningen Stora Varvsgatan och Östra Varvsgatan, precis bredvid Gängtappen. Detaljplanen har vunnit laga kraft och MVB har fått bygguppdraget. Men exakt när arbetet vid Dockan kan påbörjas är inte klart.

– Vi jobbar inte på spekulation, utan vill ha över­vägande del hyresgäster klara innan vi startar byggnationen. Just nu är ingen klar, men vi har medvetet legat lågt eftersom vi haft mycket annat på gång. Men vi vet att intresset är stort och att det inte kommer att bli några problem att hyra ut lokalerna, säger Mårten Edstrand.

Totalt handlar det om kontorsytor på 8 500 kvadratmeter och Mårten Edstrand uppskattar att det rör sig om cirka 500 arbetsplatser. Wihlborgs tänker sig blandade kontorsverksamheter i den mjukt rundade fastigheten, som kommer bli upp till elva våningar högt.

– Fastigheten blir spännande och nyskapande och får en mjuk, rundad gestalt som fortsätter på Gängtappens form, berättar Mårten Edstrand.

Solceller i fasaden


Byggnaden blir miljöcertifierad enligt Green Building och får dubbelglasfasad med solceller i fasaden, vilket ger en extremt låg energiåtgång. Taket täcks av sedum och inomhusmiljön blir ljus och rymlig med stora möjligheter för företagen som flyttar in att själva påverka utformningen. Trots det massiva byggandet i Västra hamnen de senaste åren så tror inte Mårten Edstrand att branschen är mättad.

– Vi har ett bestånd på 150 000 kvadratmeter i Västra hamnen med en mycket låg vakansgrad. Samtidigt vet jag kollegor i branschen som har haft det lite tufft, men mycket handlar om tajming. Det kan hända mycket på ett halvår, säger Mårten Edstrand som tror att byggnationen av Rondellhuset kommer att påbörjas under året.

– Från byggstart tar det ­sedan 18 månader innan hyres­gästerna kan börja flytta in.

Lediga lokaler i Malmö


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration