"Det tar alltid längre tid än man tror"

Vad är viktigt att veta? Vad ska man tänka på inför flytten? Per Nordström, head of asset management på Valad Property Group i Malmö, svarar på frågor väsentliga för företag som funderar på att flytta till nya lokaler.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-06-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Vad är det viktigaste att tänka på när man planerar en företagsflytt?


– Leta efter lokaler som passar verksamheten eller som går att anpassa. Är det ett expansivt företag måste det finnas möjlighet att på ett enkelt sätt utöka ytorna, utan att behöva flytta igen. Parkeringsplatser och tillgänglighet är också bra att ha klart för sig innan.

Vilka är de främsta orsakerna till att företag kontaktar just er när de söker lokaler?


– På Valad har vi satsat på kommersiella lokaler i strategiska och attraktiva lägen, nära ringleder och Europavägar där de är visuellt synliga och har ett bra skyltläge. För närvarande har vi totalt cirka 150 fastigheter med inriktning på kontor, industri och lager. Beståndet innefattar både större och mindre fastigheter i olika prisklasser, vilket gör att företag i olika storlek kan hitta en lokal som passar just dem. För att tillgodose olika typer av behov har vi dessutom investerat i fastigheter med kontorshotell. Det här gör att vi kan erbjuda en form av kuvös, eller egen plantskola, där företag har möjlighet att växa inom vårt bestånd. Vår geografiska spridning gör dessutom att expansiva företag som idag har kontor i Stockholm kan utöka med kontor i exempelvis Göteborg, utan att behöva byta fastighetsägare.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras under de närmaste åren?


– Generellt sett tror jag faktiskt inte att hyrorna kommer sjunka något nämnvärt framöver. Det man ska komma ihåg är att hyreskostnaden endast utgör en liten del av ett företags totala omkostnader och hyreskostnaden brukar vara ganska konstant. Det som däremot kan förändras är driftkostnaden, och det här är något som vi arbetar aktivt med på Valad. Vi har idag ett samarbete med ÅF som jobbar med att få ner dessa kostnader i alla våra fastigheter. Det här innebär en win win-situation, eftersom det gynnar både fastighetsägaren och hyresgästen att energipåslagen blir så små som möjligt.

Hur tror du att framtidskontoret kommer att se ut?


– Sammanfattningsvis tror jag att framtidskontoret kommer vara flexibelt ytmässigt, miljösnålt energimässigt, och samtidigt erbjuda en bra komfort.

Hur tycker du att en bra hyresvärd ska vara?


– Som Valad, haha. Nej, men jag tror att en av de viktigaste sakerna är att lyssna på sina hyresgäster och försöka tillgodose deras önskemål och behov i möjligaste mån. Det här gäller allt ifrån ytexpansion till ytreduktion. Det gäller att inse vikten av att behålla sina hyresgäster. Man kan jobba hur mycket som helst med uthyrning, men kan man inte få sina befintliga hyresgäster att stanna kvar, så är arbetet förgäves.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration