"Hyresnivån håller sig ganska stabil "

Det är fler faktorer än kostnad som ska beaktas när företag ska välja nya lokaler. Christel Zaar, analytiker på Colliers i Malmö, hjälper till att räta ut frågetecknen när det gäller etablering i Öresundsregionen

Skriven av Sofia Carlsson 2009-05-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Hur ser tendenserna ut på hyresmarknaden i Öresunds­regionen just nu?


– Den fortsatt finansiella oron gör att många företag i dags­läget väljer att sitta kvar i sina befintliga lokaler och omförhandla avtalet med sin fastighetsägare istället för att flytta. De företag som är flyttbenägna tar ganska lång tid på sig i flyttprocessen och överväger flera alternativ där hyreskostnad, lokalens utformning och läge har stor betydelse. Vi ser också en ökning av företag som nu går igenom lokalutbudet för att vara väl förberedda när ekonomin vänder uppåt igen. Detta kan säkerligen bero på att det i nyhetssändningarna de senaste veckorna har rapp­orterats om ljuspunkter i ekonomin, och att en vändning kan vara nära förestående.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras framöver?


– I de centrala delarna av Malmö­ och Västra Hamnen med moderna och funktionella lokaler är vår bedömning att hyresnivån håller sig ganska stabil. Men i de mindre centrala delarna och ytterområden kommer hyrorna att gå ner något. I dessa områden finns ett flertal fastigheter där standarden inte är lika hög och lokalernas utformning inte är lika flexibel. Vi har dock en viktig positiv faktor i dessa lägen, och det är tillgängligheten till parkeringsplatser för både anställda och besökare till företagen.

Vilka kontorsområden skulle du säga är intressanta just nu?


– Störst efterfrågan är det fortfarande på kontorslokaler i de centrala delarna av stan där närheten till Centralstationen spelar en mycket viktig roll. Men förfrågningar och intresse för lokaler finns ändå över hela Malmö, då alla lokalsökande har olika önskemål och kriterier för sina sökningar.

Har du några tips och råd till företag som funderar på att etablera sig i Öresundsregionen?


– Ta tid på er i lokalsökningen, gör en noggrann genomgång och specificera gärna vilka ytor som behövs. Diskutera också igenom vilket läge lokalen skall ha. Behövs närhet till kommunikationer? Och i så fall vilka? Om man är ute efter ett bra skyltläge och andra viktiga parametrar, är det även bra att åka ut och titta på olika områden på plats.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration