"Hyresmarknaden ser relativt stabil ut"

Vad är viktigt att veta? Vad ska man tänka på inför flytten? Andreas Lundberg, marknadsansvarig på Skanska Öresund AB, svarar på frågor väsentliga för en hyresgäst.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-04-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Varför ska ett företag flytta till just era lokaler?


– En av de huvudsakliga anledningarna är att vi har en väldigt hög standard i våra projekt och har lång erfarenhet av att utveckla kontorsarbetsplatser. Vi arbetar hårt med att skapa välanpassade och bra arbetsmiljöer och att även bygga miljömässigt hållbara hus med hög kvalitet. Vi satsar stort just på miljöfrågan, både som fastighetsägare och i fråga om att hjälpa våra hyresgäster att leva hållbart i våra hus. En annan anledning till att man ska hyra av oss är att vi finns i mycket goda och kommunikativa lägen.

Vad är det viktigaste att tänka på inför en företagsflytt?


– Det här varierar lite från fall till fall, men något av det mest grundläggande är självklart att man tar sig tid att verkligen planera flytten och se till att allting är noga förberett. Ofta innebär en flytt en ganska turbulent process, och många gånger underskattar man hur lång tid saker och ting i flyttprojektet tar. Det är även viktigt att komma ihåg att kommunicera flytten ut till sina kunder och andra viktiga nyckelpersoner.

Hur vet man att hyran är rimlig?


– Dels handlar det om att ta in flera olika offerter och att skapa sig själv en överskådlig bild av den rådande marknaden. Och dels är det viktigt att utgå från den egna verksamheten och ställa sig frågorna: Vad är viktigt för oss och vad är mindre viktigt? Vill man ha lokaler med hög standard och bra läge, så får man förstås räkna med att betala en högre hyra. Det gäller helt enkelt att göra en bedömning utifrån verksamhetens individuella behov och önskemål och sedan ställa detta i relation till hur mycket man är beredd att betala i månaden.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras under de närmaste åren?


– Jag kan naturligtvis bara svara för hur det ser ut för vår del, men just nu finns det väldigt lite lediga lokaler i både Malmö och Lund. Det här innebär att tillgången är ganska begränsad med en fortsatt ganska stor efterfrågan. Min uppfattning är därför att hyrorna kommer att stanna kvar på ungefär samma nivå som de ligger på idag, men troligtvis kommer de inte att fortsätta stiga så mycket framöver. Sedan är det möjligt att vi längre fram ser vikande hyror om konjunkturen fortsätter nedåt. Men än så länge skulle jag säga att hyresmarknaden ser relativt stabil ut.

Hur tror du att framtidskontoret kommer att se ut?


–Flexibilitet tror jag kommer att vara ett ledord när det gäller kontorsmiljöer framöver. Troligtvis kommer vi att se kontorslösningar där man väljer att satsa på flera olikayper av ytor, istället för att enbart ha kontorsplatser och konferensrum. Jag tror till exempel att det kommer att bli betydligt större fokus på olika typer av mötesplatser, dels rena sammanträdesrum, och dels ytor för spontana möten där kollegor har möjlighet att interagera med varandra. Något annat jag tror kommer bli vanligare framöver, är att varje företag satsar på att inreda kontorsmiljön på ett mer personligt sätt än tidigare, ett sätt som även förstärker företagets identitet.

Hur ska en bra hyresvärd på 2000-talet vara?


– En bra hyresvärd ska vara lyhörd och vara aktiv i processen med identitetsskapandet och varumärkesbyggandet för hyresgästerna. En annan sak som är väldigt viktig är hållbarhetsfrågan, både nu och i framtiden. Som fastighetsägare måste man dra sitt strå till stacken och skapa energisnåla och hållbara lokaler. På Skanska är miljöarbetet en prioriterad fråga och vi arbetar därför aktivt med att bygga hållbara arbetsplatser. Det som känns extra roligt är att vi märker att allt fler hyresgäster uppmuntrar våra initiativ att skapa miljöanpassade kontorsmiljöer.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration