Gott om lediga lokaler i Kista

För dem som letar lediga kontorslokaler i Stockholmsregionen är Kista ett hett tips. Där ligger vakansgraden kring tolv procent, enligt Gustaf Lettström och Sanna Ytterfors på JLL. Totalt sett finns det dock flest lediga lokaler i Övriga Innerstaden, men det beror på att den delmarknaden har den största kontorsstocken.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-11-26 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Artikelbild

Gustaf Lettström
Bild: JLL


Vilka tendenser ser ni på lokalhyresmarknaden i Stockholmsregionen?

– Vi ser en stark kontorshyresmarknad och en ökad efterfrågan. Fortsatt sjunkande arbetslöshet, färre ­konkurser och flera nystartade företag, vilket skapar lokal­behov. Det krävs nödvändigtvis inte mer kontors­yta utan snarare effektivare kontorslösningar. Det ­efterfrågas moderna kontor med hög flexibilitet, vilket ställer högre krav på fastigheterna och skapar större investeringskostnader för fastighetsägarna. Dagens låga vakansgrad i Stockholm gör det svårt för företag att växa, samtidigt blir det svårt för fastighetsägare att lyckas allokera om hyresgäster inom det befintliga beståndet.

Vilka tycker ni är de viktigaste utvecklingsprojekten?

– Hagastaden är ett viktigt utvecklingsområde där Stockholms innerstad växer samman med Solna. ­Totalt kommer det att skapas 50 000 nya arbetsplatser inom utvecklingsområdet. I närförort är det Stockholm Seaside, en del av Stockholm New, utvecklat av Skanska vid Hammarbykajen. Projektet har betydelse för de nya hyresnivåerna inom delmarknaden Närförort och är ett av få projekt som byggs på spekulation i Stockholm. Trots den starka efterfrågan är det fortfarande få fastighetsägare som väljer att bygga på spekulation. I city är det Urban Escape där det inom tre år kommer att till­föras cirka 25 000 kvadratmeter ny modern kontorsyta.
Artikelbild

Sanna Ytterfors
Bild: JLL


Vilka områden är mest efterfrågade?

– Det är fortsatt hög efterfrågan inom CBD, vilket det alltid kommer att vara. Sett till nyuthyrningsvolymen är det inom delmarknaden Övriga Innerstaden det har skett flest uthyrningar mätt i antal kvadratmeter. Vilket område som efterfrågas mest handlar egentligen om företagets profilering och kostnadskalkyl eller helt enkelt var det finns lediga lokaler. Söker ett företag större lokalytor är det mer troligt att hitta lokaler utanför tullarna. Vi har sett en ökad efterfrågan inom stadsdelen Liljeholmen och området Marievik jämfört med tidigare år.

Var finns det lediga lokaler?

– Sett till vakansgraden är det inom delmarknaden Kista där det finns flest ­­lediga lokaler i förhållande till kontorsstocken. I dag ligger vakansgraden i Kista kring tolv procent vilket är en minskning med två procent jämfört mot föregående kvartal. Totalt sett är det delmarknaden Övriga Innerstaden som har flest lediga lokaler då den delmarknaden har den största kontorsstocken. Där uppgår vakansen till cirka 170 000 kvadratmeter för det tredje kvartalet 2015. Utbudet i Stockholm är historiskt lågt och den totala vakansgraden för Stockholm ligger kring 8,3 procent. Senast Stockholm hade en så låg vakansgrad var innan IT-kraschen.
"Utbudet i Stockholm är historiskt lågt och den totala vakans- graden för Stock- holm ligger kring 8,3 procent."
Hur tror ni hyresnivåerna kommer att utvecklas framöver?

– Under 2015 har vi sett stigande hyresnivåer på flera delmarknader i Stockholm vilket beror på ett litet utbud, begränsad nyproduktion och en stark efterfrågan. Kontorshyresmarknaden indikerar en något avtagande hyrestillväxt efter senaste kvartalets ökade hyresnivåer. Dock finns det fortsatt utrymme för hyrestillväxt för prime-hyror inom flera delmarknader. Hyresnivån för sekundära lokaler tenderar att sjunka något på sikt då det främst efterfrågas moderna lokaler.

Sök lediga kontor och lokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Nytt restaurangkoncept till Globenområdet Nytt restaurangkoncept till Globenområdet Solna och Sundbyberg - stabila näringslivskommuner Solna och Sundbyberg - stabila näringslivskommuner Flyttar från Stockholm till Uppsala Flyttar från Stockholm till Uppsala "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Förbättrad kollektivtrafik ökar Brommas attraktionskraft Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt Hyrorna i Stockholm fortsätter uppåt