När tror du att du kommer gå i pension?

I vilken ålder tror de flesta att de kommer vara när de går i pension, och i vilka delar av landet tror invånarna att de kommer att gå i pension tidigt?

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-12-15 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Många tror att de kommer att jobba efter att de fyllt 65 år.
Bild: Istock Photos


Enligt en undersökning utförd av Sifo tror fler män än kvinnor att de kommer att gå i pension innan de har fyllt 65 år. Undersökningen visar även att ju yngre den tillfrågade är, desto senare tror personen att han eller hon kommer att gå i pension. Endast nio procent av de tillfrågade mellan 15 och 29 år tror att de kommer att gå i pension innan de fyllt 65 år. Motsvarande siffra för personer mellan 50 och 60 år är 34 procent.

Hur tidigt man tror att man kommer att gå i pension har dock inte endast med kön eller ålder att göra. Enligt Sifos undersökning är det vanligast bland arbetslösa att uppfattningen är att de kommer arbeta efter 65 års ålder. Arbetare, tjänstemän och egna företagare har en mer blandad uppfattning, men de flesta tror att de kommer att gå pension vid 65 års ålder eller senare.

Geografiskt sett finns inga stora skillnader – förutom i södra Sverige där man sticker ut. Här tror mellan 28 och 32 procent att de kommer att gå i pension innan 65 års ålder. Motsvarande siffra för resten av landet ligger kring 20 procent.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration