"Stadsutveckling när den är som bäst"

När NCC låg i startgroparna för sitt stora projekt i Mölndals centrum frågade de 900 Mölndalsbor vad de ville ha i gallerian.<br /> <br /> – De allra flesta svarade ”vi vill ha allt”. Och det ska de få, säger Emil Engelbrektsson, fastighetsutvecklare på NCC Property Development.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-07-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Mölndal Galleria ska innehålla "allt", enligt Emil Engelbrektsson på NCC.
Bild: Krook&tjäder/R Studio for architecture


Om några år kommer Mölndals centrum att se helt annorlunda ut.

– Det vi håller på med nu är stadsutveckling när den är som bäst. Det är handel, kontor, bostäder och parkeringsplatser som samutnyttjas. En stadskärna som lever dygnet runt, säger Emil Engelbrektsson entusiastiskt.

Bygget av det stora runda kontorshuset för SCA är redan i full gång (se separat artikel). Detaljplanen för gallerian och bostäderna ska kunna antas av kommunfullmäktige i januari. Till våren räknar NCC med att man ska kunna börja riva de gamla byggnaderna längs Brogatan och Storgatan.

I mars 2018 ska gallerian invigas.

Det handlar då om 32 000 kvadratmeter handel.

– Det känns som att det här projektet ligger rätt i tiden. Folk vill inte bara handla, shoppingturen ska vara en upplevelse. Vi satsar hårt på ett brett utbud av restauranger och caféer, och verksamheter som gör att gallerian lever även kvällstid, som gym och liknande. Mötesplatser är viktiga i framtidens köpcentrum.

Ska inte konkurrera


Mölndals galleria ska inte konkurrera med vare sig Frölunda torg eller Kållered.
Artikelbild

– I första hand ser vi detta som Mölndalsbornas handelsdestination. Mölndal är en starkt växande kommun med en hög utbildningsnivå och en hög medelinkomst. Här finns allt, det enda som fattas är ett bra köpcentrum. Mölndalsborna är väldigt trogna, det ser man i dagens Mölndals centrum, som trots att det är i behov av upprustning ändå är ganska välbesökt.

– När vi frågade Mölndalsborna vad de ville ha svarade väldigt många "allt". De är svältfödda på bra shopping på hemmaplan. Överhuvudtaget är folk väldigt positiva till projektet. Under utställningsskedet ställdes bara två, tre frågor, och de handlade om småsaker. Det här är ett väldigt efterlängtat projekt.

Hur mycket har ni hyrt ut så här långt?


– Det går vi inte ut med, men jag kan säga att uthyrningen går enligt plan. Det finns ett väldigt stort intresse från etablerarna för det här projektet.

NCC samarbetar med uthyrningskonsulten Reteam, som arbetar från Malmö och Köpenhamn.

– När det gäller kontor är det viktigt att finnas på plats, men det är inte samma sak med handel. Etablerarna arbetar på ett annat sätt – när det gäller kontor så är det en kostnad för företagen, men handelsetableringar är ju i första hand en möjlighet att tjäna pengar.

– Vi har god erfarenhet av att arbeta med Reteam, sedan vi arbetade med dem i vårt projekt Triangeln i Malmö.
Artikelbild

Emil Engelbrektsson.


Galleriakomplexet kommer att ligga både norr och söder om Mölndals bro. På norrsidan byggs den egent­liga galleriadelen med två plan handel, och två plan parkering. Söder om bron byggs en stor livsmedels­butik, tre våningsplan parkering och där ovanför mellan sex och nio våningar bostäder – NCC samarbetar med Riksbyggen om bostäderna.

Under brouppfarten förbinds de båda byggnaderna, så att man alltså ska kunna gå genom hela komplexet.

Vilka är sedan de stora utmaningarna i själva byggskedet?


– Helt klart logistiken. Det kommer att byggas väldigt mycket samtidigt på en liten yta, medan det är mycket privat trafik runt arbetsområdet.

I framtiden finns också planer på mer handel, runt 12 000 kvadratmeter, i kvarteret Kungsfiskaren, mellan Resecentrum och gallerian. Byggnaden kommer under byggskedet att användas bland annat som evakueringsfastighet.

Går bra med evakueringen


Mölndalsbostäder har uppdraget att evakuera de nuvarande hyresgästerna.

– Det går bättre än vi trodde, både när det gäller gallerian och våra egna projekt (se separat artikel), säger Lars Andersson, tillförordnad byggchef på Mölndals­bostäder.

– Att kvarteret Kungsfiskaren läggs längre fram i ­tiden hjälper oss verkligen med evakueringen. Systembolaget, Apoteket Hjärtat och Elina skor kommer att flytta dit. Andra verksamheter, som Lindex, Akademibokhandeln, Swedbank och Handelsbanken väljer att inte finnas här under byggtiden. Nordea kommer alltså att vara ensam bank under byggtiden.

Lediga lokaler att hyra i Mölndal


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration