"Höga hyresnivåer trissas upp"

Göteborg håller på att gå från en stor småstad till en liten storstad. Det menar Robert Atterfelt på Lokalisera, som här ger en utblick över lokalmarknaden i Göteborg.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-04-05 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Robert Atterfelt.
Bild: Nina Zanders


Hur tror du att marknaden kommer att utvecklas under 2018?


– Vi upplever en fortsatt stor efterfrågan på kontor med modern standard i både närcentrala som centrala lägen i/runt Göteborg/Mölndal. Närhet till kollektivtrafik/service efterfrågas av de som söker kontor, men fortsatt även tillgången på parkeringsmöjligheter.

Ser du några nya trender? Vilka i så fall?


– Vi upplever att trenden med att sitta på kontorshotell, med kortare bindningstider, fortsätter. Om företag inte har behov av just kontorshotell ser vi önskemål om att kunna dra nytta av kringtjänster som gemensamma konferens-/mötesrum, samt andra kringtjänster som reception, FM-tjänster eller varför inte en trevlig lunchrestaurang i fastigheten där man sitter.

Hur kommer hyresutvecklingen att se ut framöver?


– Vi upplever att hyresnivåerna, sakta men säkert, går uppåt. Det finns flera anledningar till detta. Den viktigaste anledningen tror vi är att det är en mycket stark efterfrågan på lokaler med anledning av rådande högkonjunktur. En annan viktig orsak är den aktuella bristen på moderna/moderniserade kontorslokaler i bra lägen. Det innebär att redan höga hyresnivåer trissas upp ytterligare av denna flaskhals. Dock, det räcker att se dig omkring i Göteborg för att förstå att tillkomsten av nybyggda och moderna kontorslokaler i riktigt bra lägen kommer att öka rejält inom de närmaste åren. Vår uppfattning är att det aldrig har planerats för och byggts så många nya kontorsprojekt som nu. Sannolikt kommer alla byggda fastigheter innebära att de höga hyresnivåerna pressas upp ytterligare lite i början, medan de befintliga hyrorna i de mindre moderna fastigheterna/lokalerna kommer att pressas nedåt. Anledningen är att vi inte tror att det, i dagsläget/de närmaste åren, riktigt finns underlag för både de befintliga fastigheterna och de nybyggda. På lång sikt tror vi dock att utvecklingen med flera nya, stora kontorsprojekt, i kombination med planerade stora infrastrukturprojekt, kommer att tjäna Göteborg, dess kontors-/arbetsmarknad och såväl nationella som internationella fastighetsinvesterare väl.

Vilka delar av staden är mest populära?


– Det räcker med att se sig omkring lite för att uppleva hur Göteborg håller på att gå från en stor småstad till en liten storstad. Det finns i dagsläget ett större antal närcentrala/centrala lägen som alla upplevs som mycket attraktiva. Områden att hålla lite extra koll på är runt Centralen/Lilla Bommen och Gullbergsvass. Dessa tidigare så kallade delområden håller, i och med den planerade överdäckningen av Götaleden, på att växa samman till ett område. Den centrala placeringen i kombination med det suveräna kollektivtrafikläget och all service på nära håll kommer att innebära en mycket stark dragningskraft. Andra områden som är och fortsätter att upplevas som mycket attraktiva är runt Järntorget där flera stora byggprojekt planeras och på Hisingen, där Lindholmen Science Park i kombination med häftiga Karlastaden ska bli en blandstad som ska ge liv åt området dygnet runt.

Vad är viktigt att tänka på när man letar efter ny lokal?


– Att byta lokal är ofta ett stort steg för ett företag. Det gäller att planera för många saker samtidigt. Passar lokalen för oss i dag och de närmaste åren? Hur ser möjligheterna ut att växa/krympa i lokalen/genom hyresvärden? En större hyresvärd kanske har möjligheter att, inom ramen för hyresavtalet, vara behjälpliga med att tillåta ett byte inom sitt lokalbestånd. En mindre fastighetsägare kanske inte har samma möjligheter att erbjuda, men kanske i gengäld är måna om att hitta andra lösningar för att ni som hyresgäst ska ha möjlighet att kunna fortsätta bedriva er verksamhet på ett effektivt sätt.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration