Nivåerna fortsätter uppåt i Stockholm

Hyrorna kommer att fortsätta att stiga, såvida det inte sker några stora förändringar i ekonomin. Stockholmsregionen går starkt och obalansen på lokalhyresmarknaden bidrar tillsammans att pressa hyresnivåerna uppåt, menar Helena Edberg på Forum Fastighetsekonomi.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-12-31 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Helena Edberg.
Bild: Forum Fastighetsekonomi


Hur skulle du beskriva lokalhyresnivåerna i Stockholm?


– Hyresnivåerna har pressats uppåt under en längre tid, och fortsätter att stiga om än i lugnare takt än tidigare.

Vilka konsekvenser får marknadsläget för hyresgäster som vill förändra sin lokalsituation?


– På kort sikt så påverkas marknaden negativt då flera fastighetsägare har passat på att totalrenovera fastigheterna i samband med att en större hyresgäst lämnat lokalerna. Ofta sker en fördröjning på tre till fem år innan lokalerna kommer ut på marknaden igen, vilket leder till att utbudet sjunker.

Var finns det lediga lokaler?


– Vakanserna finns främst i det äldre beståndet som har ineffektiva lokaler som är svåra att bygga om. I Kista finns en del sådana fastigheter. Sedan finns det en del vakanser i stora solitära kontorsbyggnader i ytterområdena. Det finns även lokaler för uthyrning i bland annat Solna, Sundbyberg, Sickla och Hammarby Sjöstad men då avser det nyproduktion och en fördröjning innan lokalerna är färdigställda.

Vilka områden tror du kommer att utvecklas mest framöver?


– Det händer mycket inom Västra CBD. Tidigare kännetecknades området av stora trafikbarriärer och oattraktiva stadsmiljöer, vilket medfört en lägre hyresnivå än i dess östra delar. Men området är under utveckling, i somras invigdes Citybanan och i takt med att ny infrastruktur tas i bruk och ökad nyproduktion kommer attraktiviteten öka ytterligare. Det händer mycket även mitt i City, Hagastaden och Slakthusområdet/Gullmarsplan. På sikt kommer även områdena kring de nya tunnelbanestationerna att utvecklas.

Hur tror du att hyresnivåerna kommer att förändras under 2018?


– Vi bedömer att hyrorna kommer att fortsätta att stiga, såvida det inte sker några stora förändringar i ekonomin. Stockholmsregionen går starkt och obalansen på lokalhyresmarknaden bidrar tillsammans att pressa hyresnivåerna uppåt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration