Få ut det mesta av pendlingen

Oavsett om du tar dig till jobbet till fots, med bil, buss, tåg eller på något annat sätt finns det oftast några eller många ostörda minuter till ditt förfogande. Använd dessa tips för att få ut det mesta av din resa till jobbet.

Skriven av Redaktionen 2017-09-27 | Tips

Dela på linkedIn

Artikelbild

Planera upp arbetsdagen

Om du gillar att vara väl förberedd är pendlingen ett bra och ostörd tillfälle att strukturera upp arbetsdagen innan den börjar. Antingen kan du skapa en mental lista över vad du ska göra under dagen och i vilken ordning, skriva ner det på papper eller använda en app på mobilen.

Två populära appar för detta är Wunderlist och Evernote. Fördelen med dessa är att de kan synkronisera mellan dina mobila enheter och din dator och det dessutom är enkelt att flytta runt arbetsuppgifter och få påminnelser om dem.

Om du kör bil till jobbet kan du använda Dragon Dictation för att prata in vad du ska göra. Appen omvandlar sedan ditt tal till text. Tänk på att det är lag i Sverige att handsfree måste användas till mobiltelefon i bil. Det går också att spara röstinspelningar i Evernote eller med den förinstallerade appen Röstmemon på iPhone.

Fixa mejlen

Rensa upp inboxen och ta bort allt onödigt från mobilen redan innan du kommer till kontoret. På det sättet tappar du inte momentum när du börjar arbetsdagen och kan fokusera på att direkt ta hand om de meddelandena som verkligen är viktiga.

Du får också möjlighet att i lugn och ro utvärdera dina nya meddelanden så att du vet vilka som behöver prioriteras först.

Lär dig nya språk

Med appar som Babbel och Duolingo kan du lära dig nya språk som spanska, tyska, franska med flera. Hörlurar till mobilen gör att du kan höra uttalen och du svarar på övningsfrågorna genom att välja ett alternativ på skärmen.

Om du inte vill eller har tid att lära dig ett helt nytt språk kan du bättra på och förnya kunskaperna inom språk du redan kan.

Lyssna på podcasts eller ljudböcker

Ta med hörlurarna till mobilen och koppla av med ett intressant podcastavsnitt eller en spännande ljudbok. Med den medföljande appen Podcaster i iPhone kan du enkelt hitta populära podcaster eller söka efter de som tar upp ämnen som intresserar dig.

Lyssnar du hellre på en ljudbok finns det många leverantörer som antingen låter dig köpa ljudböcker direkt i mobilen eller betala en månadskostnad. En av de mer populära är Storytel.

Läs en bok

Ta med en traditionell pocketbok i väskan och läs. Eller läs en e-bok på mobiltelefonen eller läsplattan. Skulle skärmen på mobiltelefonen vara för liten så finns det många olika varianter av dedikerade e-boksläsare som exempelvis Amazon Kindle. Kindle finns i flera olika varianter som kostar från under tusenlappen upp till ett par tusen. De flesta modellerna har dessutom bakgrundsbelyst skärm.

Fördelen med en e-boksläsare jämfört med exempelvis en iPad är att skärmen är speciellt framtagen för att läsa just böcker och batteriet räcker betydligt längre.

Sociala medier

Stilla ditt Facebookbehov utan att riskera att bli påkommen av chefen. Gilla, dela och kommentera på vägen till jobbet och kontrollera om du fått någon respons på vägen hem.

Du kan också passa på att nätverka och knyta nya kontakter på LinkedIn.

Meditera

Att meditera är en av få saker på denna listan du kan göra utan din mobiltelefon. Effekter av meditation är bland annat ett ökat positivt välbefinnande, minskade stresskänslor och en positiv påverkan av blodtrycket.

För att meditera sluter du ögonen, andas långsamt och försöker att skjuta bort alla tankar.

Finner du det svårt att skjuta bort tankarna kan du visualisera något. Exempelvis en flotte som flyter mitt på havet och rör sig upp och ner i takt med dina andetag. Eller vågor som harmoniskt slår in mot en sandstrand.

Självreflektera

Utnyttja tillfället för att fundera ordentligt över din livssituation. Tänk på sätt som du skulle vilja avancera inom karriären, personliga mål eller något annat som är viktigt för dig men som du vanligtvis inte har tid att tänka på.


Källor:

https://blog.hubspot.com/marketing/productivity-apps-commute

https://sv.wikipedia.org/wiki/Meditation


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration