Förbättra din koncentrationsförmåga

Med alla dagliga avbrott av e-postmeddelanden, SMS och push-notiser kan det bli allt svårare att fokusera på en enskild uppgift under en längre period. Men med hjälp av dessa tips kommer du kunna koncentrera dig bättre och längre.

Skriven av Redaktionen 2017-09-20 | Tips

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vila

Störst påverkan på din koncentration har vila. För att kunna koncentrera dig måste du ha möjlighet att samla tankarna och är du inte väl utvilad kommer dina tankar vara röriga.

Se till att du får rätt antal timmar sömn och vid rätt tidpunkt. Se också till att du sover vid regelbundna tider.

Planera

Ha en plan över vad du ska göra. Försöker du arbeta utan att först ha planerat kan det enkelt bli att du istället gör andra saker som att kolla e-posten eller slösurfa på internet.

Meditera

Att regelbundet meditera förbättrar definitivt din koncentrationsförmåga. Meditation kräver fokus och är därför ett bra sätt att öva upp koncentrationen. Daglig meditation hjälper dig bli bättre på att koncentrera dig.

Välj en bra plats

Välj en lugn plats när du behöver koncentrera dig. Sitter du i öppen planlösning kan du försöka hitta ett ledigt kontor eller konferensrum där du kan få koncentrera dig i fred. Har du möjlighet att arbeta hemifrån kan det vara ett bra sätt att få vara ostörd.

Om du inte har möjlighet att hitta en lugn plats så kan öronproppar eller hörlurar vara ett alternativ.

Kost

Ha en sund och balanserat diet. Äter du för mycket kan den omfattande matsmältningen göra att du känner dig obekväm och trött. Hälsosamma och lätta måltider gör att du kan maximera din förmåga att koncentrera dig.

Regelbunden träning

Förmågan att koncentrera sig beror till stor del på fysiskt välbefinnande. Om du är trött, lever osunt och har flera krämpor är det svårare att kunna koncentrera sig. Tillräcklig sömn, regelbunden träning och att du håller dig i form leder till förbättrad koncentrationsförmåga.

Utför en arbetsuppgift i taget

Öva på att göra en sak i taget ända fram till den är klar. Försöker du göra flera saker samtidigt kommer du splittra din koncentration så att ingen av dem blir bra.

Använd fem-till-regeln

När du känner för att sluta med någonting eller att du börjar tappa koncentrationen, övertala dig själv att göra ytterligare fem av det du arbetar med. Svarar du på e-postmeddelanden, svara på fem till. Läser du igenom en text, läs fem meningar till. På detta sättet kan du pressa dig igenom en arbetsuppgift du tappat lusten för och kanske får viljan att fortsätta mot att slutföra den.


Källa:

http://www.wikihow.com/Improve-Your-Concentration


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration