Bli av med din telefonångest

Trots telefonens totala dominans är det många som får ångest över att behöva ringa telefonsamtal. Tanken att prata i telefon, särskilt med en främmande person, leder till oro och ångestkänslor och är något som helst undviks. Här är därför några tips på hur du kan bota din telefonångest.

Skriven av Redaktionen 2017-09-06 | Tips

Dela på linkedIn

Artikelbild

Ta reda på den bakomliggande orsaken

Det bästa sättet att bli helt fri från ångest över att prata i telefon är att ta reda på vad som orsakar den. Är du orolig för att göra bort dig? Säga fel sak eller att personen i andra änden av telefonen ska reagera negativt?

Ta ett ögonblick för att reflektera över tankarna du får innan du ska ringa ett telefonsamtal. Fundera över exakt vad det är som gör att du tycker det är obehagligt.

Prata med en terapeut

Om du ständigt har svårt för telefonsamtal kan det vara en indikation på allvarligare problem som till exempel social fobi. Genom att få ett professionellt utlåtande kan du identifiera vad det underliggande problemet är och få hjälp med att lösa det.

Exempel på behandlingar som en terapeut kan rekommendera är kognitiv beteendeterapi, exponeringsterapi och övningar i social interaktion.

Strukturera upp telefonsamtalen

Börja med att ringa de minst stressfyllda samtalen. Finns det vissa telefonsamtal som du känner dig mindre osäker inför kan det vara bra att börja med dessa.

Har du många telefonsamtal som du ska ringa i följd kan det vara bra att först börja med en bekant, sedan en kollega och därefter personer du aldrig tidigare har pratat med i telefon. På det sättet hinner du bygga upp ditt självförtroende till de svårare samtalen.

Om du ska ringa ett telefonsamtal som gör dig nervös kan det vara bra att öva på vad du ska säga innan med en bekant eller familjemedlem. På det sättet är du förberedd på det riktiga samtalet och kan dessutom få respons från personen du övat med.

Ska du göra en anställningsintervju över telefon så kan du göra en "testintervju" med en bekant innan. Be dem ställa frågor där du svarar precis som du skulle gjort på den riktiga intervjun. Be efteråt personen du övat med ge kritik på hur du har presterat så du kan göra förbättringar inför den riktiga intervjun.

Öva mycket

Ju mer du tvingar dig själv att prata i telefon desto bättre kommer du bli på det. Brukar du ofta skicka e-post eller SMS kan det vara bra att emellanåt ringa istället. Desto mer du tränar i att ringa telefonsamtal ju mindre stressfyllt kommer det bli.

När du sitter i ett telefonsamtal som gör dig orolig, lyft på hakan, dra axlarna bakåt och le under samtalet. Detta gör att du kommer känna dig mer självsäker och samtalet kommer gå bättre.

Att hålla den lediga handen upptagen under telefonsamtalet kan också vara bra för att dämpa stress. En stressboll, penna eller något annat litet objekt som du håller i handen och pillar med kan göra att det enklare att koppla av och inte lägga allt fokus på telefonsamtalet.

Gör avslappningsövningar

Genomför djupa in- och utandningar. Det är bra sätt att hantera oro och är dessutom en övning som kan göras nästan när som helst, även under pågående telefonsamtal så länge du ser till att inte andas direkt in i mikrofonen. Flytta telefonen bort från munnen medan du tar några djupa andetag eller stäng tillfälligt av mikrofonen medan den andra personen pratar.

Djupa andetag innebär att du andas in och ut genom näsan flera gånger. Prova att andas in under fyra sekunder, hålla andan i sju sekunder och sedan sakta andas ut under åtta sekunder. Upprepa denna processen ett par gånger tills du känner dig lugnare. Om du har ett pågående samtal kan två eller tre snabba andningsövningar göra att du hinner samla dig och dämpa ångesten.


Källor:

http://www.wikihow.com/Get-Rid-of-Phone-Anxiety


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration