Spännande fakta om te

Te är världens vanligaste dryck efter vatten och har druckits i minst 2000 år. Förutom att vara väldigt prisvärt har te också hälsofrämjande effekter.

Skriven av Erika Johansson 2017-05-10 | Tips

Dela på linkedIn

Artikelbild

På Carl von Linnés begäran importerades tebusken till Sverige i början av 1750-talet, men busken föll överbord. Tio år senare gjordes ett nytt försök och busken anlände via Göteborgs hamn till Uppsala 1763. Carl von Linné konstaterade dock snabbt att busken inte trivdes i klimatet och den sista plantan dog 1781.

Busken

Nästan allt riktigt te kommer busken Camellia Sinensis – som egentligen är ett träd och blir upp till 20 meter högt i vilt tillstånd. Te odlas nästan över hela världen, men de största producenterna är Kina, Indien, Kenya och Sri Lanka. Rött te kommer från Rooibosbusken som tillhör kategorin baljväxter. Den växer naturligt i bergsområden i Sydafrika och blir i bästa fall 1,5 meter hög.

Olika sorter

Det är hanteringen och behandlingen av bladen som avgör färgen.
- Svart te genomgår oxidation som ger en kopparrödfärg. Genom processen blir de nyttiga ämnena delvis förstörda.
- Oolong-te är en delvis oxiderad tesort som är en blandning mellan svart och grönt te. Bladen är stora och ihoprullade.
- Grönt te är tebuskens finaste blad som rostas eller hålls under vattenånga innan de torkas.
- Vitt te är knoppar och bladskott som plockas en gång om året.
- Gult te är grönt te utan beska. Bladen hettas upp och torkas långsamt som ger en mild, smörig och nötliknande smak – en ovanlig tesort.

Vitaminer och antioxidanter

Ju mindre processat teet är desto mer vitaminer. Grönt te innehåller C-vitamin och antioxidanter. Rooibos innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer och flour.


Källa: omte.se
skonahem.com


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration