Så ändrar du dåliga vanor

Att lyckas eller inte avgörs sällan av enskilda händelser, utan handlar om alla små dagliga beslut och rutiner. Att ändra dåliga vanor är lättare sagt än gjort, men det går.

Skriven av Erika Johansson 2017-04-05 | Tips

Dela på linkedIn

Artikelbild

Nya tankar om karriären, bättre matvanor och köksrenoveringen ger ett nytt driv med massor av energi. Men något kommer emellan. Du distraheras, tröttnar och fortsätter i de gamla hjulspåren ett tag till.

I strävan efter förändring finns en klassisk fälla. Det är lätt att bli besatt av slutmålet och glömma bort alla små dagliga beslut som leder i rätt riktning. Målet känns för stort och tålamodet räcker inte till.

Dåliga vanor beror ofta på stress eller att vi är uttråkade. Och anledningen till att vi fortsätter med dem beror i många fall på att det ger oss en belöning, som exempelvis trygghet. Men genom att förstå vanornas mönster och fundera på grundorsaken kan vi lättare påverka vanorna.

Vanornas mönster:
- En trigger utlöser vanan
- Vanan/rutinen utförs
- Belöning – det du tjänar på din handling

Det går att införa en ny vana genom att koppla den till något du redan gör. Någonting måste ersättas med någonting annat av mervärde. Exempelvis att läsa en bok på bussen istället för att logga in på Facebook.

Vanor är starkt kopplade till identitet. Därför kommer nya mål inte bestående förändra dåliga vanor. Förändringen behöver ske i hur vi ser på oss själva.

Källa: nyteknik.se


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration