"Det är dyrt att bygga"

Många nya höghus kommer de närmsta åren att växa fram i Göteborg och enligt Rozana Eriksson Yevno på Colliers kommer hyrorna att stiga med dem. Här ger hon sin bild av lokalmarknaden i staden.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-04-25 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Rozana Eriksson Yevno.
Bild: Nicklas Tollesson


Hur skulle du beskriva lokalhyresnivåerna i Göteborg?


– Hyresnivåerna på kontor och lager i Göteborg har under det senaste året stigit. Detta då utbudet är relativt litet och nyproduktionen ökar, vilket pressar hyrorna uppåt. Den låga vakansgraden i centrum medför också att många som har vuxit ur sina lokaler inte alltid kan få det de behöver, utan måste trängas i för små ytor. Det kan dröja länge till dess att det byggs nytt eller tills rätt storlek dyker upp innan man får möjlighet att flytta till större lokaler.

Vilka konsekvenser får marknadsläget för hyresgäster som vill förändra sin lokalsituation?


– Konsekvenserna är många. Det kan bland annat leda till att de tar för stora ytor som är dyra vilket i sin tur gör att bolagen inte alltid orkar bära hyran. Bristen på stora ytor gör att företag ibland behöver hyra mindre lokaler i närheten av sin befintliga lokal. Detta innebär flera hyresavtal och kanske ännu svårare att flytta till en större lokal i ett senare skede samt att man splittrar sin verksamhet. Risken för företag som växer, men inte vågar ta lite större lokal för att växa in i, är att de snart får trängas och flytta igen. Detta blir både dyrt och tidskrävande.

Var finns det lediga lokaler?


– De lediga lokalerna finns i Gårda, Mölndal, Gamle­stan och Högsbo/Sisjön. Att det finns lediga lokaler där kan till exempel bero på att stora bolag har lämnat tusentals kvadratmeter, kollektivtrafiken kunde vara bättre eller att det är en stadsdel i omvandling.

Vilka områden tror du kommer att utvecklas mest under de närmsta åren?


– Helst sträckan från Gullbergsvass, Marieholm, Slakthuset, Gamlestan och bort till SKF. Jag tror att dessa områden kommer att utvecklas och att många av de fördomar som finns i dag kommer att försvinna. Kollektivtrafiken kommer att bli bättre med ett nytt rese­centrum, nya kontorsbyggnader och mängder med bostäder. Samma gäller Högsbo, det blir en blandstad där också, bättre infrastruktur, bostäder och handel kommer att komma de kommande åren samt att industrin minskar och det blir fler kontorsytor. Jag ser fram emot att se dessa områden växa fram.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras under det kommande året?


– Hyrorna kommer fortsätta uppåt ett tag till, sedan stannar det nog av ett tag. Det är många nya "skrapor" som är planerade att byggas i Göteborg så hyrorna kommer att stiga med dem. Det är dyrt att bygga, främst för att det byggs så mycket samtidigt och det är brist på arbetskraft. Arbetskraften behövs inte bara till nyproduktion utan också för anpassningar av befintliga lokaler.

Kan du se några särskilda trender på hyresmarknaden i staden just nu?


– En trend som varit ett bra tag är "industri" eller fabrikslokaler i centrum. Dessa är dock svåra att få tag på eftersom Göteborg har sina fabriker utanför stadskärnan. Det går att bygga industrikänslan i själva lokalen men det är svårt att lösa det utvändigt.

– Lindholmen har blivit en del av centrum, tack vare att det byggs mycket nytt och befintliga fastigheter förädlas samt att kollektivtrafiken är bra. Färjorna går så gott som hela tiden och det tar inte många minuter förrän man är på andra sidan. Bussarna går ofta och så vidare.

– Bra kommunikationer till och från kontoren är viktigt för de som tittar på nya lokaler. De vill att personalen ska slippa behöva ta bilen till stan och fastna i bilköer eller behöva leta efter parkeringsplatser.

– Staden vill att människor ska sluta ta bilen, men ligger i min mening efter med att leverera bra kollektivtrafik vilket skulle ge folk ett alternativ till bilen. Dålig kollektivtrafik i ett område gör som sagt att många avstår från att välja lokaler där.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration