"Coworking ger möjlighet till flexibilitet"

Anna Öhrn på CBRE beskriver lokalhyresmarknaden i staden och berör bland annat trenden kring coworking och det stora intresset för områden utanför CBD.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-01-19 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Anna Öhrn.
Bild: CBRE


Vilka är de tydligaste trenderna på hyresmarknaden just nu?


Lindholmen är högintressant, särskilt med hänsyn till Volvos flytt till Lundby som bidrar till att även underleverantörer och aktörer inom samma bransch vill finnas i klustret. Intresset har även ökat för etablerade områden utanför CBD, exempelvis Heden, Ullevi, Gårda och längs Mölndals dalgång. Anledningen tordes vara närheten till city tillsammans med goda kommunikationsmöjligheter men också utbudet på moderna och flexibla lokaler i dessa områden.

– En spännande trend som jag tror att vi kommer få se mycket mer av framöver är coworking. Detta är stort i städer som London, Berlin och delvis även Stockholm. Coworking ger hyresgästen möjlighet till att vara mycket flexibel, till exempel genom medlemskap som löper kvartalsvis, liksom tillgång till events och gemensamma ytor. Detta ger även fastighetsägaren en trygghet då ytan hyrs ut till en extern part som hanterar det operationella kring coworking.

Hur kommer hyresnivåerna att utvecklas fram­över?


– Rapporter visar att förväntningarna ökat mycket på att det blir en hyreshöjning det kommande året. Dessutom är utbudet på lokaler i dag rekordlågt vilket bör kunna bidra till en ökad hyresnivå trots låg omflyttning.

Hur beskriver du efterfrågan på Göteborgs­marknaden för närvarande?


– Överhettad på rätt lediga lokaler, det vill säga moderna, flexibla och gärna miljöklassade. Efterfrågan kommer i första hand från växande bolag men även nyetablerade.

– I år och de tre kommande åren tillkommer cirka 135 000 kvadratmeter nyproducerade eller totalrenoverade kontorsytor på Göteborgsmarknaden. De flesta av dessa projekt är belägna i områden som Lindholmen, innerstaden (exklusive CBD) och förorterna. Av den tillkommande ytan är cirka 70 procent kontrakterad vilket visar på en stark efterfrågan även utanför CBD.

Vakansgraden i Göteborgs CBD har ganska länge varit väldigt låg. Vad innebär detta för marknaden?


– Det positiva är att det visar på att många bolag växer och att många vill finnas i staden. Det är väldigt positivt för nybyggnation. Det medför tyvärr också att bolag som inte hittar ytor väljer att istället etablera sig på andra platser, företag har svårt att växa på grund av platsbrist, omflyttningen på marknaden hämmas genom att de som har för stora ytor har svårt att hitta mindre och vice versa. Större, sammanhängande ytor är i princip omöjligt att få tag på. Här tror jag att rådgivare har en viktig roll att ta för att lägga pusslet tillsammans med hyresgästerna så att fler kan få en lagom stor yta enligt deras behov.

Vilka områden i Göteborgsområdet stiger mest i popularitet för närvarande? Varför?


– Bristen på lokaler gör att hyresgästerna måste se på alternativa lägen varför ett flertal lägen ökar i popularitet. För att nämna några så lockar Lindholmen många hyresgäster och området kring Järntorget börjar växa sig starkare. Järntorget kommer vara ett av stadens nav med dagens goda kommunikationer tillsammans med närhet till planerade västlänken, direktförbindelse med Hisingen via den eventuella linbanan, de många kontors- och bostadsprojekt som planeras osv. Service­utbud finns dessutom redan i området. Järntorget lockar många unga, kreativa hyresgäster liksom även Gamlestaden som vi ser att fler intressenter fått upp ögonen för. Även här bidrar goda kommunikationer och närhet till city till områdets popularitet. Det är ett spännande område som genomgår stora förändringar samtidigt som det bibehåller sin charm.

Några goda råd till företag som söker nya lokaler i Göteborgsområdet?


– Börja titta i god tid innan det är dags för en flytt, gärna ett halvår innan avtalet måste sägas upp. Det går dessutom att säga upp avtal för omförhandling och försöka skapa en större flexibilitet i nuvarande situation vad gäller yta och hyrestid. Titta på alternativa lösningar som att hyra en lokal att växa i och dela med en underhyresgäst under en period, fundera på att ändra till en aktivitetsbaserad arbetsplats, kanske kan ni flytta till ett område ni inte tidigare tänkt på? Det är ofta enklare att ta hjälp av en rådgivare som kan hjälpa till att reda ut pågående projekt och förändringar i befintligt bestånd. Det finns även möjlighet att starta igång ett besparingsuppdrag för befintlig lokal samtidigt som man söker nya lokaler. Rådgivare har ofta bättre inblick även i kommande vakanser.

***********************
Lokalnytt är Sveriges ledande sajt för företag som söker nya lokaler, vare sig det är kontor, lager eller butikslokal. Varje vecka är flera tusen personer inne på sajten och söker efter sin nästa lokal och läser artiklar om den kommersiella hyresmarknaden.

Följ oss på Facebook: Lokalnytt - Göteborg


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration