Är delningsekonomin äntligen på väg in i arbetslivet?

Flexibla lokaler, moderna kontorshotell och delningsekonomi. Här resonerar Gustav Annelund på JLL om kontorslokalernas utveckling i framtiden.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-11-12 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

Gustav Annelund.
Bild: JLL


Framtidens arbetsplats är ett slitet uttryck och låter kanske mest som ett marknadsföringsknep, men faktum är att vi i fastighetsbranschen kan behöva lyfta blicken något. Jag ska inte påstå att jag är bättre än någon annan, det är lätt att fastna i invanda tankar om hur en kontorsarbetsplats ser ut. Planlösning, cellkontor eller öppet landskap, möblemang och så vidare varierar naturligtvis från lokal till lokal, men faktum är att i ett lite större perspektiv är den stora majoriteten av kontorsarbetsplatser ändå ganska lika varandra.

Nästa steg?


Men det finns försök att luckra upp detta något. Inte många i fastighetsbranschen har väl missat de senaste årens modeterm aktivitetsbaserade kontor, där har vi kommit en bit på vägen till den ökade flexibiliteten som allt fler hyresgäster efterfrågar i valet av nya kontor. Vad är nästa steg?

Sommaren 2017 öppnar Convendum i flera tusen kvadratmeter stora lokaler på Kungsportsavenyn. Convendum är ett koncept för ett modernt kontorshotell med lounge, konferens, café, showrooms med mera. Kontorshotell har funnits länge, men här kan man med god grund påstå att konceptet siktar högre än så. Man kanske kan säga att detta är ett försök att förena det klassiska kontorshotellet med det moderna aktivitetsbaserade arbetssättet. Sådana här koncept i olika form och omfattning har dykt upp på ett par platser relativt nyligen, Gröna Skrapan i Gårda är ett exempel som visserligen inte är ett kontorshotell, men delar av servicen och flexibiliteten kring konferenslokaler och mötesrum finns där.

Användande i stället för ägande


Delningsekonomi är ett modernt ord för att beskriva hur människor i allt högre utsträckning är intresserade av användande snarare än ägande och har kanske främst slagit igenom i privata sammanhang. Bilpooler som Sunfleet, samåkning med Uber Pop som tjänsten hette stötte dock på problem på grund av oklart regelverk), streamingtjänster för media som Spotify, bostadsdelning med Air BNB och så vidare. Även om just Convendum är särskilt riktat mot kreativa yrken (lokalerna inrymmer en musikstudio) är det ändå ett försök att på allvar plocka in delningsekonomin i den professionella världen. Dessutom försöker det möta hyresgästernas ökade önskan om flexibilitet i ytor och avtalslängder. Precis som alla andra typer av kontorslokaler kommer inte detta koncept eller liknande att passa alla företag, men det är alltid positivt att nya eller halvnya idéer testas på marknaden. Om moderna kontorshotell är det nya svarta eller bara en imagegrej får framtiden utvisa.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration