Duger ditt lösenord?

Vi lever i en värld styrd av koder och lösenord. Helst ska lösenorden vara omöjliga att lista ut, men enkla att minnas - och ska gärna bytas ut med jämna mellanrum. Vi har listat de vanligaste lösenorden och tips på hur du skapar ett säkert lösenord.

Skriven av Johanna Eineryd 2016-10-26 | Tips

Dela på linkedIn

Skydda din mejl med bra lösenord
Ta en minut och fundera på hur många gånger per dag du skriver in någon form av kod eller lösenord. Ditt ena bankkort, ditt andra bankkort, bensinkortet, skärmlås till telefonen, larmkod på jobbet, inlogg på datorn, mejl-inlogg och så vidare. Dessa är lösenord du skriver varje dag, tänk då på alla de lösenord du skriver mer sällan - Spotifyinlogg, Apple-ID, Netflix och Bank-ID, pinkod till telefonen och till bibliotekskortet. Ja, det blir en hel del koder...

Utan inlogg och lösenord är du minst sagt begränsad i vardagen. Idag finns det ett flertal appar där du kan spara dina uppgifter och lösenord - men hur säkert är det? Andra föredrar att ha kryptiska lappar i plånboken med samtliga koder nedskrivna.

De vanligaste lösenorden
Teknikhemsidan Gizmodo publicerade en lista med de 50 vanligaste lösenorden 2015. Artikeln heter “We’re all such idiots" och efter att ha läst listan är förmodligen många av oss beredda att hålla med. Sedan 2011 har lösenorden “123456" och “password" varit de mest populära.

Topp 10 mest populära lösenorden:
1. 123456
2. Password
3. 12345678
4. Qwerty
5. 12345
6. 123456789
7. football
8. 1234
9. 123456
10. Baseball
Artikelbild

Försvåra ditt lösenord
Efter att ha läst listan ovan kanske dina egna lösenord känns så tokigt ändå?
Men trots att du tycker ditt lösenord duger kan vara ändå vara klokt att blanda versaler och gemener med siffror - eller allra bäst - slänga in några specialtecken så som ! = ? eller @.

Så hur skapar man då det perfekta lösenordet? Microsoft skriver att nyckeln är längd och komplexitet. Oavsett vad sajten du är inne på kräver bör lösenordet vara minst åtta tecken eller mer.

Börja med en mening som är lätt att komma ihåg
Exempel: Semester på Malta

Byt ut bokstäver mot siffror eller specialtecken
Exempel: 5emessterpM@lt@
Artikelbild


Ni tänker förmodligen samma sak som jag - vilket oerhört krångel bara för att någon inte ska hacka sig in på mitt Spotify-Premium. Känns tipsen från Microsoft för omständliga finns det fler vägar att gå. Tidningen PC för alla bad sina läsare att skicka in sina bästa lösenordstips till tidningen.

Här är några av tipsen:
- Min strategi är att använda en viss typ av lösenord för oviktiga sajter som forum och en annan typ för viktigare sajter och slutligen mycket säkra lösen för de viktigaste.

- Ibland använder jag ett vanligt ord, men translittererat från ett annat språk som ryska. Det kan exempelvis vara tjajka (mås) eller masjyna (bil).

- Baklängesstavning kompletterad med siffror.

- Jag använder mig alltid av skurkar från Bondfilmerna som tema.

- Jag kombinerar exempelvis förra flickvännens namn - med förförra flickvännens fyra sista i personnumret.

Om du just grävt djupt i minnet för att komma ihåg din förrförra flickväns fyra sista siffror, eller din förra flickväns namn, då kan du gå in på www.testalosenord.se och testa hur starkt ditt nya lösenord är.

Framtida lösningar?
Under de senaste åren har tekniken börjat visa på mer förståelse för vår kodfyllda vardag genom att erbjuda sig att spara ditt lösenord för framtiden.
“Supersmidigt" tänker du, till dess att en kollega lånar datorn och loggar ut dig från din mejl, Facebook eller Aftonbladet Plus. Plötsligt har du ingen aning om vad som gömde sig bakom de där små svarta prickarna i lösenordsfältet.
Artikelbild


Ett annat tekniskt framsteg är att datorn ger dig förslag på svåra lösenord du kan använda till hemsidan. Dock är ju inte problemet att det är för svårt att själv fantisera ihop till exempel =YkmN_4AjPZnLgR! utan svårigheten ligger ju i att komma ihåg det…

Vi går troligtvis ljus framtid tillmötes där våra kroppar kommer utgöra lösenorden. Genom biotekniska lösningar, det vill säga teknik som läser av fingeravtryck, ögats iris eller hela ansikten. Så håll ut, det är bara några år till som du kommer behöva komponera ihop gamla flickvänner personnummer med Maltaresor och specialtecken.

Artikelbild



Källor:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.286950/33-smarta-tips-for-sakrare-losenord
https://www.microsoft.com/sv-se/security/sakert-losenord.aspx
http://gizmodo.com/the-25-most-popular-passwords-of-2015-were-all-such-id-1753591514


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration