Världens friskaste städer

CNN har publicerat en undersökning som kartlägger världens friskaste städer, och däribland finner vi Sverige!

Skriven av Johanna Eineryd 2016-10-26 | Tips

Dela på linkedIn Skicka till e-post

1. Köpenhamn, Danmark - Här är folk som gladast
Forskarna menar att anledningen till att köpenhamnsborna är så glada och friska är deras aktiva och livsstil - mycket tack vare cykeln som är det främsta färdmedlet i staden. Dessutom visar undersökningen att enbart 2 procent av köpenhamnsborna jobbar 40 timmar i veckan eller mer, vilket gör att många har tid att umgås med vänner och familj.
Artikelbild


2. Okinawa, Japan - Här blir man gammal!
Ön Okinawa har världens högsta antal hundraåringar - och många hälsosamma äldre invånare. De låga stressnivån, positiv inställning och har starka band med familjen. Dessutom äter befolkningen mycket grönsaker, lite kött och konsumerar lite alkohol och cigaretter.

3. Monte Carlo, Monaco - Lägst spädbarnsdödlighet
Orsaken till detta anses vara bra sjukvård, både innan, under och efter förlossning och graviditet. Staden har tre gånger fler läkare per invånare än vad USA har.
Artikelbild

4. Vancover , Kanada - Frisk luft!
Vancover är en av världens mest promenadvänliga städer, dessutom är kollektivtrafik och cykelbanor mycket välutvecklade. Staden har strikt miljöpolicy vilket bidrar till den friska och hälsosamma luften.

5. Melbourne, Australien- Hög livskvalitet
Staden har låg kriminalitet, bra sjukvård och utbildning samt hög tolerans för religion, livsstil, kutur och etnicitet. Det finns ett rikt utbud av sport- och kulturaktiviteter och folk här uppfattas som vänligt vänliga mot personer de möter.

6. New York City, USA - Fimpa röken
Ja du läste rätt. Staden är bullrig och överbefolkad, men de strikta rökförbuden i staden väger upp för det. Det är nämligen förbjudet att röka i alla parker i staden samt att åldersgränsen för att köpa cigaretter nyligen högts från 18 till 21 år. Andelen rökande elever i åldern 14-18 år rasade med 50 procent från 2002 till 2012.

7. Jönköping, Sverige - Bra äldrevård
Tack vare den fantastiska äldrevården som Jönköping erbjuder sina äldre invånare intar Sverige sjunde plats på listan.
Artikelbild

8. Havanna, Kuba - Förebyggande stad
I Havanna lär man sig att ta hand om sig själv, och andra, redan från ung ålder. Trots att stor del av Kuba är fattigt är den förväntade livslängden 79 år. Detta menar forskare bero på förebyggande vård och vaccinationer.

9. Singapore, Singapore - Effektiv sjukvård
I staden Singapore finns en av världens mest effektiva sjukvårdsystem och samtidigt spenderar invånarna mindre pengar på sjukvård än något annat välbärgat land i världen. Hemligenheten menas vara de hälsofrämjande program som större delen av befolkningen deltar i.Källa:
http://edition.cnn.com/interactive/2014/09/health/cnn10-healthiest-cities/?hpt=travel_hp_blogroll


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration