Röster om Solna/Sundbyberg: "Vi vill forma nya stadsdelar och områden med levande miljöer"

Två fastighetsägare om lokalhyresmarknaden i Solna och Sundbyberg

Skriven av Henrik Ekberg 2016-04-19 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Helena Ekman, Skandia Fastigheter


Hur skulle du beskriva hyresutvecklingen i Solna och Sundbyberg?
Artikelbild

Helena Ekman
Bild: Skandia Fastigheter


– Generellt så har hela Stockholmsmarknaden varit riktigt bra med ökad efterfrågan vilket har lett till en rekordlåg vakans och det i sin tur skapar utrymme för hyreshöjningar.

– Det som framför allt driver hyresutvecklingen av hyresnivåerna är hög efterfrågan på moderna och yteffektiva lokaler i kombination med låg volym av nyproduktion samt låga vakansgrader. Primehyrorna i Solna och Sundbyberg ligger på cirka 2 400 kronor per kvadratmeter och år, vilket har ökat sedan tidigare. För B-fastigheter ligger det på ett spann mellan 1 400–1800 kronor, vilket ligger kvar på tidigare nivåer.

Vilka är de viktigaste frågorna för en fortsatt positiv utveckling av områdena?

– Solna och Sundbyberg är tillväxtområden med mycket god infrastruktur. Där finns fjärrtåg, regionaltåg, T-bana, pendeltåg, flygbuss mellan Arlanda och Bromma samt närhet till E18/E4. I dag finns också tvärbanan som går genom centrala Sundbyberg mot Solna och det finns planer på att dra ett nytt spår ut mot Kista.

– Vi har flest fastigheter i Sundbyberg så därför riktar jag här in mig på den positiva utvecklingen i Sundbyberg. Järnvägen planeras att grävas ner för att möjliggöra byggnationen av Mälarbanan. Då kommer man att utöka från två till fyra spår vilket gör Sundbybergs tågstation till Sveriges näst största. I samband med detta kommer en ny stadskärna att kunna byggas för att knyta ihop Sundbyberg och förändra karaktären en hel del. Då vårt fastighetsbestånd i dag gränsar till järnvägsspåret ser vi otrolig potential för det framtida området – att det blir mer av en levande stadsdel.

Hur ser du på er roll i Solna och Sundbyberg?

– Vi vill forma nya stadsdelar och områden med levande miljöer, där boenden får växa fram tillsammans med arbetsplatser, service, handel och restauranger. Vårt mål är att de företag som sitter i våra kontorslokaler ska bli mer framgångsrika. Det kan låta som en stor uppgift för ett fastighetsbolag, men vi är övertygade om att våra lokaler kan öka uppkomsten av innovativa idéer. På så sätt kan vi bidra till högre lönsamhet för våra hyresgäster och ett mer välmående samhälle.

Vilken är er största lediga lokal?

– Vår största lediga lokal är i vår fastighet kvarteret Eken på Löfströms Allé 3. Det är en yta som Ica-IT lämnade vid årsskriftet för att flytta ihop med sitt huvudkontor. Totalt har vi där en egen huskropp med cirka 6 800 kvadratmeter ledig yta med egen entré i sex plan.

Rolf Marias, JLL


Hur skulle du beskriva hyresutvecklingen i Solna/Sundbyberg?
Artikelbild

Rolf Marias
Bild: JLL


– Det har inte varit någon större hyresutveckling de senaste åren. Marknaden är splittrad. Olika områden är olika attraktiva. Hyresutvecklingen för A-lägen har ökat medan utvecklingen för B-lägen har stått stilla. Låga vakansgrader innanför tullarna och en stark hyresutveckling gör att efterfrågan pressas ut i närförort. Det är där det finns lokaler att hyra och där pågår en utveckling.

Vilka är de främsta fördelarna med att sitta i dessa områden?

– Storleken på lokalerna och lägre hyresnivåer. Det finns fler nybyggnadsprojekt, är mer lättillgängligt med bil än i city och lättare att parkera. Det är bra närservice och närhet till E4:an (för de företag som reser mycket via Arlanda).

Hur ser du på er roll i Solna/Sundbyberg?

– Vi tror på Solna/Sundbyberg och ser en ökad aktivitet där under året.

Vilken är er största lediga lokal?

– Vi har en lokal vi jobbar med i Filmstaden på Greta Garbos väg i Råsunda som är på cirka 1 100 kvadratmeter.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration