"Flytten till Stockholms tillväxtområden är stark"

Utbyggnaden av kollektivtrafiken i Stockholm är en stor och avgörande fråga för hyresnivåerna på sikt. Områden som Vinsta, Häggvik och Kungens kurva går en ljus fram till mötes när Förbifarten står klar. Det menar David Almqvist och Thomas Jalde på Colliers i sin analys av Stockholms hyresmarknad just nu.

Skriven av David Almqvist, transaktion Thomas Jalde, tenant representation 2013-06-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Flytten till Stockholms tillväxtområden är alltjämt stark tack vare rimliga hyresnivåer och goda kommunikationsvägar. Hyresnivåerna har inte påverkats nämnvärt av den kommande utflytten från centrala Stockholm utan tillgång och efterfrågan är tämligen balanserad vilket har lett till en svagt positiv utveckling av hyresnivåerna. Denna utveckling förväntar vi oss bestå under den närmaste framtiden.

Bankernas beslut om att flytta ut hela eller delar av sin verksamhet från centrala Stockholm har gett några fastighetsägare i centrala Stockholm en unik möjlighet att ta helhetsgrepp på hela kvarter för modernisering och anpassning till dagens behov. Vi tror därför att hyresnivåerna i city kommer att plana ut snarare än att sjunka när dessa projekt når marknaden. Detta på grund av bristen på bra och attraktiva kontor i centrala lägen samt att nyproduktionen är begränsad under kommande år. Det är denna brist som tillsammans med Stockholms starka ekonomi bidragit till stigande hyresnivåer och minskade vakanser i city under senare tid.

En stor och avgörande fråga vad som kommer att påverka hyresnivåerna i Storstockholm på längre sikt är utbyggnaden av kollektivtrafiken (framförallt tunnel­banan) men även Norra länken och Förbifart Stockholm. Vi spår att områden som Vinsta, Häggvik och Kungens Kurva går en ljus framtid till ­mötes när Förbifarten står klar. SEB:s beslut att inte flytta till Värtan kommer att på kort sikt påverka kontors­marknaden negativt i detta område men på längre sikt, och förutsatt att kollektivtrafiken blir tillräckligt välutbyggd, kommer båda dessa områden att bli attraktiva alternativ till innerstaden. Sickla och Hammarby Sjöstad kommer stärka sina positioner om beslut tas att förlänga tunnelbanan ut mot Nacka.

Från hyresgästens perspektiv ser vi ett antal svårigheter på lokalmarknaden i nuläget. Bland annat är det svårt att samla sig en bra bild över vilka lokaler som finns att tillgå för hyresgäster, då vissa fastighetsägare endast använder sina egna hemsidor att marknads­föra sina objekt på. Även aktuella hyresnivåer är ibland svårt att få fram, nivåer som dessutom skiljer sig beroende på mikroläge i fastigheten men även yteffektivitet och standard. Vi har även noterat att flera av våra kunder behöver hjälp med att få vägledning gällande villkoren de kan få igenom vid en kontraktsförhandling då detta skiljer sig mellan olika fastighetsägare.

Rådet man kan ge hyresgästerna är att alltid vara ute i god tid oavsett om det är en mindre eller större ­lokal. Dessutom bör man tidigt göra en plan för nuläget och hur framtiden utvecklar sig för bolaget vad gäller behov av lokalyta, budgetramar, samt ha en tidsplan för projektet. Desto bättre grundarbete du gör i början av projektet, desto större möjligheter har du att det i slutändan blir ett bra och lyckat projekt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration