10 tips för dig som söker lokal!

Att hitta rätt lokal kan vara både tidskrävande och svårt. Ta del av Lokalnytts bästa tips för att underlätta till lokalsökande!

Skriven av 2016-03-17 | Tips

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

1. Starta i god tid


Sätt igång med arbetet för att hitta er nya lokal i god tid innan ert nuvarande hyresavtal sägs upp. Att flytta är en omfattande och ofta kostsam process som kräver god planering. Att vara ute i god tid ökar chanserna för att ni kommer att hitta den perfekta lokaler för just er verksamhet.

2. Samla in fakta


Se till att skaffa er ett bra faktaunderlag om hyresmarknaden i de områden ni är intresserade. Försök att ta reda på information om t.ex. hyresnivåer och aktuell vakansnivå.

3. Involvera medarbetarna


Det är viktigt att få med sig personalen så att alla är medvetna om varför man flyttar och att alla strävar efter samma mål. Det är också viktigt att involvera medarbetare från alla funktioner på företaget. För att verksamheten ska fungera bra i de nya lokalerna är det viktigt att personal från alla olika funktioner trivs och kan utföra sina arbetsuppgifter på ett effektivt sätt.

4. Fundera på hur ni vill arbeta


En flytt kan innebära ett bra tillfälle att se över hur ni arbetar på företaget. Om ni funderar på att ändra hur ni arbetar kan det vara bra att tänka på att olika arbetssätt kräver olika typer av lokaler. Om ni till exempel överväger att, arbeta aktivitetsbaserat kräver detta andra ytor än om alla medarbetare ska ha egna rum.

5. Upprätta en kravspecifikation


Analysera företagets behov och begränsningar angående t.ex. hyra, läge, lokalyta och kommunikationer. Upprätta en kravspecifikation utifrån er analys. Att rangordna kraven kan vara ett bra sätt att tydliggöra vilka krav som är viktigast att den nya lokalen uppfyller och vilka som är mindre betydande.

6. Var flexibel


Utgå alltid från kravspecifikationen när ni letar efter lokaler men var också flexibel! Förkasta inte en lokal för att den inte uppfyller exakt alla era behov. Med lite kreativt tänkande går de flesta problem att lösa!

7. Se helheten


Försök se helhetslösningen – priset är naturligt att fokusera på, men minst lika viktigt är att se till vad som ingår i priset, både i form av drifttillägg men inte minst i form av tjänster (till exempel bemannad reception). Långsiktigheten är också en viktig faktor – en flytt kostar mycket – har du en seriös hyresvärd kan ni tillsammans finna lösningar som gör att ni kan utvecklas inom lokalen/fastigheten. Utse en ansvarig som har kontakt med fastighetsägarna för bästa helhetsgreppet.

8. Kolla upp hyresvärden


Ta referenser på hyresvärden och prata gärna med befintliga hyresgäster. Ta kontakt med hyresvärden för att säkerhetsställa att denna verkligen förstår din verksamhet och dina behov. Våga ställa skötselkrav på hyresvärden, till exempel inställelsetid för avhjälpande av fel, snöröjning och halkbekämpning, sophantering och så vidare.

9. Anlita fastighetsrådgivare


Att leta efter en lokal kan ofta vara en krånglig och tidskrävande process. För många företag kan det vara värt att låta en expert i form av en professionell fastighetsrådgivare göra jobbet åt er.

10. Håll koll på stadsutvecklingen


Stadsutvecklingen kan påverka både läget och priset på lokalen. Ett läge som idag kan verka mindre bra kan imorgon vara mycket attraktivt och efterfrågat. Å ena sidan kan detta vara fördelaktigt då det kan hjälpa till att attrahera nya kunder och medarbetare samt bygga företagets varumärke. Det kan dock också innebära en ökad hyra när det är dags att förnya hyresavtalet.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration