Nytt bryggeri i det gamla bryggeriet

Den stora Prippsfastigheten i Högsbo har utvecklats till en levande företagsmiljö med en mängd olika verksamheter. Runt årsskiftet tas ytterligare ett steg framåt – eller bakåt om man så vill – när det öppnas ett bryggeri i området.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-11-27 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Museum. En hel del maskiner och flaskor från Prippstiden finns kvar i fastigheten.
Bild: Catena


Pripps köptes upp av Carlsberg och flyttade sin bryggeriproduktion till Falkenberg i början av 2000-talet.

Catena – som då hette Brinova – köpte fastigheten tillsammans med Peab och i flera år var planerna att fastigheten skulle utvecklas till ett handelsområde. Men för en ändrad inriktning hade det krävts en ändring i detaljplanen.

– För att ändra detaljplanen hade det krävts stora investeringar i infrastrukturen och vi tyckte att vår del av investeringen var oproportionerligt stor. Så för ungefär fyra år sedan bestämde vi oss för att ge upp handelsspåret och istället utveckla det här som en blandfastighet med fokus på logistik, berättar Johan Franzén, regionchef för Catena som numera äger hela fastigheten.

Fastigheten omfattar cirka 65 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, varav DHL hyr cirka 43 000.

– Vi har lyckats väldigt bra med uthyrningsarbetet. På tre år har vi hyrt ut nästan 25 000 kvadratmeter och vi har i dag en väldigt bra mix med olika verksamheter. Jag tror att en framgångsfaktor är vår närvaro. Att vi själva sitter i fastigheten innebär att vi känner till varje del av den, vi har nära kontakt med hyresgästerna och kan arbeta väldigt snabbt, säger Johan Franzén.

Bland annat finns det i dag två gymnasieskolor i området – Peabskolan och Motorbranschens tekniska gymnasium, som nyligen öppnade i Svenska Bils gamla lokaler.
Artikelbild

Mindre i dag. När Pripps hade sina bryggkar här var de så stora att hela cirkeln i golvet behövde tas i anspråk. Göteborgs Nya Bryggeri använder mindre bryggkar.
Bild: Nicklas Tollesson


– Det här är ett väldigt bra läge för utbildning av fordonstekniker, med tanke på alla bilföretag som finns i området. Det finns en styrgrupp med representanter från bilbranschen som ser till att utbildningen hela tiden är aktuell, och många av gymnasiets praktikplatser finns ju en liten bit härifrån.

Stora delar av fastigheten har gjorts om till lager- och logistiklokaler. Förutom DHL finns bland annat uppstickaren Mat.se i fastigheten.

– Matbeställning på internet är en affärsidé som bara växer och växer och Mat.se är en av dem som har kommit längst på området. De har sitt lager och kör ut varorna i Göteborgsområdet härifrån. Det går bra för dem och de kommer att utöka sina ytor här inom kort, säger Johan Franzén.

Här finns också renodlade kontorsytor. En är anpassad för Infratek, som arbetar med så kallad kritisk infrastruktur (elkraft, kollektivtrafik, fibernät, fjärrvärme, belysning med mera).

– Vi byggde om det 800 kvadratmeter gamla etikettförrådet – en lokal utan fönster – till toppmoderna kontor. Det visar på vilka möjligheter det finns här.

Men lokalerna inte är helt enkla att anpassa eftersom stora delar av fastigheten ju var helt anpassad efter bryggeriverksamhet.

Men Catena har nu fått en hyresgäst, som bryggeri­ytorna passar helt perfekt för – Göteborgs Nya Bryggeri, som räknar med att börja brygga öl här runt årsskiftet.

– Göteborgs Nya Bryggeri kan beskrivas som ett stort mikrobryggeri och det är naturligtvis jätteroligt att det återigen ska bryggas öl i den här fastigheten. Vi har i flera år tänkt tanken att ha ett bryggeri här och därför har vi sparat de gamla ytorna i brygghuset, säger Johan Franzén.

Även om det är gamla bryggerilokaler är det stora anpassningar det handlar om för att jätten Pripps lokaler ska passa det nya lilla bryggeriet.
Artikelbild

Höga tankar. Johan Franzén och Catena har utvecklat den gamla Prippsfastigheten till en blandfastighet med fokus på logistik. Men nu är det återigen på väg att bli bryggeri i fastigheten. Vid årsskiftet räknar Göteborgs Nya Bryggeri med att brygga sin första öl här.
Bild: Nicklas Tollesson


När Johan Franzén visar runt i lokalerna pekar han på en stor cirkel – tio meter i diameter – i golvet.

– Cirkeln var tidigare ett stort hål för Pripps stora bryggverk. Nu sätts det dit flera nya mindre tankar i det stora hålet.

Det är inte bara produktion av öl som ska äga rum här. Pripps gamla representationsvåning finns kvar och används än i dag, och det finns också ett bryggerimuseum med gamla maskiner och inredning.

– Tanken är att det här ska bli en besöksdestination, med provsmakning, visningar och festligheter vid sidan av produktionen.

Sammanlagt finns ett 30-tal olika hyresgäster i fastig­heten i dag, med vitt skilda inriktningar. Endast 1 000 kvadratmeter är lediga i dag, bottenplanet under Infrateks kontor.

– Vi hoppas kunna etablera någon form av proffs­butik där, med showroom , lager och kontor. Detaljplanen tillåter inte handel som riktas mot privatpersoner men proffsbutiker går bra.

I många år har de stora Prippsskyltarna hängt kvar i tornet på brygghuset, men två av tre skyltar har nu tagits ner.

– Dels handlar det om att det nya bryggeriet ska finnas där och få egna skyltar, men det fanns också en säkerhetsaspekt. Det var stora skyltdelar som riskerade att ramla ner.

Fastigheten har alltså inte utvecklats i den riktning Catena hade tänkt sig när man köpte den tomställda fastigheten. Samtidigt har utvecklingen varit framgångsrik. Fastighetens framtid är inte skriven i sten.

– Nej, jag kan inte säga hur det ser ut här om 15 år. Då har Högsbo utvecklats, eventuellt rymmer fastigheten verksamhet för citylogistik. Ska stan växa och utvecklas kan vi inte enbart bygga kontor, handel och bostäder. De varor vi behöver måste hanteras någonstans.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration