"Väl utvecklad närservice och fina kommunikationer"

Erik Skalin på Aberdeen, Lars Nyman på Afa Fastigheter och Jesper Swedenborg på Vasakronan om läget på Kungsholmen/Södermalm.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Erik Skalin.
Bild: Aberdeen


Erik Skalin, uthyrningschef, Aberdeen


Hur ser du på hyresutvecklingen på Södermalm?
– Hyresutvecklingen på Söder har varit exceptionellt stark, i vissa lägen har hyrorna ökat med cirka 25 procent över den senaste treårsperioden. Dels har hyresökningarna i city generellt sett pressat upp nivåerna i övriga lägen innanför tull, men vi har även sett en tydlig ökning av efterfrågan på Söders ­bästa kommunikationslägen, och det är där hyresutvecklingen har varit som allra starkast.

Vilka är de främsta fördelarna med att sitta på Söder?
– Södermalm är citynära och samtidigt som en egen stadskärna med allt vad det innebär av restauranger, handel, nöjesutbud och servicefunktioner. ­Söder har även en särskilt stark dragningskraft på före­tag som bedriver någon form av kreativ verksamhet, som gärna förknippas med de värden och associationer som stadsdelen bär med sig. Jämfört med dyrare adresser i CBD så sitter man även relativt centralt till en prisvärd hyresnivå.

Hur ser du på er roll på Södermalm?
– Jag skulle vilja säga att vi har varit en stark kraft i utvecklingen av kontorsutbudet på Söder, kanske framför allt genom utvecklingen av Tobaksmonopolet på Rosenlundsgatan, där vi totalt omvandlade den gamla industrifastigheten till en helt unik produkt på Stockholms hyresmarknad. Vi har fortfarande ett starkt engagemang på Söder och ansvarar i dag för fastigheter i lägen som exempelvis på Rosenlundsgatan, Hornstull, Bruno Götgatsbacken och Alsnögatan vid Danvikstull.

Vilken är er största lediga lokal på Södermalm?
– Den största sammanhängande ytan som vi kan erbjuda i dag är i Det Vita Huset, som ligger längs vattnet vid Danvikstull. Där kan man få upp till cirka 3 000 kvadratmeter effektiva kontorslokaler med skräddarsydd planlösning, stora härliga ytor och gott om parkering i eget garage. Huset är pelarbyggt, vilket bidrar till flexibiliteten och möjliggör för nästan vilken utformning som helst.
Artikelbild

Lars Nyman.
Bild: Afa Fastigheter


Lars Nyman, fastighets­förvaltare, Afa Fastigheter


Hur ser du på hyresutvecklingen på Södermalm?
– Vakanserna minskar i de mest attraktiva lägena på Södermalm, vilket nu gör att efterfrågan ökar även i de intilliggande lägena. Hyresnivåerna är stigande.

Vilka är de främsta fördelarna med att sitta på Söder?
– Väl utvecklad närservice och fina kommunikationer, trivsam och charmig stadsdel med bra blandning av boende och kommersiella lokaler. Dessutom får man, jämfört med city, mycket lokal för pengarna.

Hur ser du på er roll på Södermalm?
– Södermalm är en viktig marknad för oss, där äger vi bland annat en av Stockholms starkaste profilfastigheter, Münchenbryggeriet. Vi ser oss som en långsiktig aktör på Södermalm avseende såväl bostads- som kontors­fastigheter.

Vad tror du Nya Slussen kommer att betyda för lokalhyresmarknaden på Söder?
– Det kommer naturligtvis att vara en stökig period trafik­mässigt tills allt är på plats, därefter kommer Söder att vara ett än mer konkurrenskraftigt alternativ till de mest centrala delarna av Stockholm. Slussen kommer förmodligen att bli en av de mest ­naturliga mötesplatserna i Stockholm efter omvandlingen.

Artikelbild

Jesper Swedenborg.
Bild: Vasakronan


Jesper Swedenborg, uthyrningschef, Vasakronan


Hur ser du på hyresutvecklingen på Södermalm och Kungs­holmen?
– Efterfrågan på kontor har under en längre tid varit mycket god i hela Stockholms innerstad. Vi omförhandlar och hyr ut på markant mycket högre nivåer nu än för cirka fyra år sedan. Detta gäller i synnerhet Södermalm som attraherar både etablerade och unga företag.
– Ett exempel på detta är uthyrningen av lokalerna i vår projektfastighet på Västgötagatan 5 där intresset för lokalerna var enorm. Samtliga lokaler hyrdes ut väsentligt mycket snabbare än beräknat och på höga nivåer. Södermalm är eftertraktat av många olika verksamheter och vi för just nu diskussioner med flera företag om flytt till området. Vi har ett par kommande vakanser i olika storlekar i närheten av Medborgarplatsen och jag gissar att vi kommer att teckna hyresavtal i området på nivåer runt 4 000 kronor per kvadratmeter.

Hur ser du på er roll på Södermalm/Kungs­holmen?
– På västra Kungsholmen där vi äger flera fastigheter har området utvecklats en hel del de senaste åren. Det har blivit en tydlig stadsbildning med moderna kontor, bostäder, handel och service. I takt med det har både efterfrågan och uthyrningsgraden ökat. Området fortsätter att utvecklas och på sikt ser vi det som ett bra område att äga fastigheter i. Södermalm upplevs av de flesta företag som mycket intressant och att utveckla nya kontor på den delmarknaden har visat sig vara väldigt framgångsrikt. Det kommer vi att fortsätta med.

Vilka är de främsta fördelarna med att sitta i dessa stadsdelar?
– Jämfört med city så är den totala hyreskostnaden i centrala lägen på Södermalm och Kungsholmen väsentligt lägre. Båda stadsdelarna har ett stort inslag av bostäder vilket gör dem levande dygnet runt och skapar ett bra underlag för service. Södermalm har tunnel­bana, pendeltåg och stombussar. På Kungsholmen finns det inte pendeltåg men närheten till Essingeleden uppskattas av många företag.

Vilken betydelse tror du att Nya Slussen får för Södermalms lokalhyresmarknad?
– Ett antal företag, både stora och små, som i dag sitter kring Slussen har börjat se sig om efter nya lokaler. Några har även bestämt sig för att flytta. Att de flyttar beror säkert till viss del på att Slussen kommer bli en stor byggarbetsplats under ett antal år. Södermalm är redan ett självklart sökområde för många företag som sitter innanför tullarna. När Nya Slussen står klar kommer det att vara det för ännu fler.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration