Klyvaren växer ytterligare i Västra Hamnen

Vita Örns projekt Klyvaren i Västra Hamnen går in i nästa fas. Även nu står hållbarheten i fokus. – I den andra etappen höjer vi ribban ytterligare, säger Joakim Feldt, projektledare på Vita Örn.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-09-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Etapp två. Det grå kontorshuset i hörnet och det intilliggande vita bostadshuset hör till Vita Örns andra etapp av Klyvaren. I mars 2016 står hela kvarteret klart.


För två år sedan invigdes Kvarteret Klyvarens första etapp, mitt i Västra Hamnen i Malmö. Och det med buller och bång. Bostadsministern Stefan Attefall var där. Och minst 200 besökare. Intresset var stort för fastigheten som har kallats Europas första klimatneutrala hyresfastighet. Med NCC:s Grönt byggande anpassades byggproduktionen för att alstra så lite klimatgaser som möjligt. Även driften av passivhuset har minimal miljöpåverkan med ett behov av tillförd energi om endast 18 kilowattimmar per år och kvadratmeter.

– Det tog fem veckor innan alla lägenheter var uthyrda, intresset var enormt. Jag tror att den individuella mätningen lockade. Hyresgästerna avgör alltså själva hur mycket energi i form av varmvatten och värme som man vill förbruka – och betala för, berättar Joakim Feldt.

Bara från vindkraft


Vid Vita Örns kontor i Limhamn berättar Joakim Feldt engagerat om den första etappen och hur restvärmen i frånluften återvinns med värmepumpar, hur luften lagras i källaren och att den enda energin som tillförs kommer från vindkraft. Den klimatbelastning som fordras kompenseras med investeringar i certifierade och verifierade klimatprojekt. Han håller upp en illustration från den första etappen och glider snabbt över till nästa etapp som byggs precis bredvid på Einar Hansens Esplanad. Även där handlar det om passivhus och miljö­tekniken är densamma som i den första. Ändå skiljer det lite.
Artikelbild

Joakim Feldt
Bild: Henrik Ekberg


– I första etappen har vi återvunnit så mycket som möjligt och har vi behövt mer energi så har vi producerat ny via luftvärmepumpar. I Klyvaren 2 återvinner vi också först så mycket som möjligt, men innan vi producerar ny energi så ser systemen om det finns ett överskott någon annanstans i fastigheten och hämtar den där. Vi kan alltså flytta energi mellan de olika delarna i fastigheten.

Den andra etappen består av en kontorsfastighet på 2 500 kvadratmeter kommersiella lokaler och ett bostadshus på 1 500 kvadratmeter som ska rymma tolv ägarlägenheter.

– Just blandningen kontor och bostäder passar bra för vårt system eftersom kontor lätt får en överproduktion av värme på grund av att det rör sig mycket folk där och att det finns många apparater, lampor och så vidare. Medan ett bostadshus kräver mer energi, bland annat för varmvatten, berättar Joakim Feldt.

Bilskola och blomsteraffär


I bottenplan av första etappen finns dagis och restaurang. I den andra etappen kan Joakim Feldt tänka sig verksamheter som tillför området ytterligare service.

– Med tanke på att högskolan ligger här och det finns parker så vore det bra med kanske en bilskola och en kaféverksamhet. Blomsteraffär eller kemtvätt är andra verksamheter som kan bli aktuella, säger han och tillägger att det ännu finns några lokaler lediga.

Bronsreliefer


Bygger gör Veidekke och just nu pågår detaljprojekteringen. Planen är att sätta spaden i jorden i november i år och i mars 2016 ska hela kvarteret stå klart. Men för att verkligen bidra med något spektakulärt i området tänker Joakim Feldt resa tre stora bronsreliefer i kvarteret. Tre symboler från Västra Hamnens historia.

– En ska symbolisera starten av området med kriget mot Danmark och hamnens utveckling, den andra symboliserar den stora varvsindustrin som har funnits här och den tredje blir en symbol för den växande kunskapsstaden som Västra Hamnen är i dag.

Konstverken ska skapas av Johan Falkman, som bland annat står bakom ringen mitt i Stockholms Centralstation och skulpturen i Malmö Operahus.

– De kommer att passa fasadens handslagna, danska tegel perfekt. Det är fortfarande rätt sparsmakat med konstnärlig utsmyckning i Västra Hamnen och jag tror att dessa kommer att bli mycket sevärda och bidra till karaktären i området.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration