Stark efterfrågan på nybyggda kontorslokaler i Stockholm

Colliers ser en stark efterfrågan på kontorslokaler i såväl centrala Stockholm som utanför city. Kontoren som efterfrågas ska vara nybyggda eller renoverade. Miljöprofileringen är viktig då allt fler företag har med detta i sin kravspecifikation vid urval av lokaler.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-07-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Thomas Jalde.
Bild: Colliers


Utbudet av centralt belägna och moderna kontorslokaler är relativt begränsat samtidigt som efterfrågan är stor. Många större företag väljer därför att flytta sin verksamhet utanför de allra mest centrala delarna av city till utvecklingsområden. Där erbjuds nybyggda och moderna kontor med effektiva och skräddarsydda lokaler till en lägre hyra än i de centralare delarna av staden. Centralt för vilka områden som efterfrågas är kommunikationerna och framförallt den spårbundna trafiken. Infrastrukturen är därför avgörande för utvecklingen av Stockholms fastighetsmarknad.
¨
Samtidigt som flera stora företag väljer att flytta sin verksamhet från city ser vi hur mindre och unga företag väljer att etablera sig centralt. Vi ser en fortsatt trend där många IT-bolag och framförallt spelutvecklingsföretag väljer att etablera sig på Södermalm. Södermalm är känt för sitt kulturarv och trendiga image. En av de mest nämnvärda etableringarna är EA/Dice som i slutet av 2014 tecknade ett tioårigt hyresavtal om 11 500 kvadratmeter i kontorsfastigheten Fatburen. ­Paradox Interactive (2 800 kvadratmeter) och ­Avalanche Studios (3 000 kvadratmeter) valde också att etablera sig på Södermalm.

Ett annat område där det finns lediga kontorslokaler och där det även byggs nytt är på Kungsholmen. Nordvästra Kungsholmen genomgår en omfattande utveckling från industriområde till kontors- och bostadsområde. Bland annat NCC uppför här en ny kontorsbyggnad om cirka 50 000 kvadratmeter. Eventuellt planeras för ännu mer. Projektet, som är beläget mellan tunnelbanestationerna Kristineberg och Stadshagen, har en beräknad projektstart hösten 2016. Inflyttningen sker i etapper med start 2019 och projektet beräknas vara helt färdigställt 2023/2024.
Artikelbild

Karl Liljequist.
Bild: Colliers


Hyresmarknaden


Hyrorna i Stockholmsområdet har de senaste åren ökat, bland annat på grund av låga vakansnivåer och en förmånlig utveckling av svensk ekonomi. Det finns få tecken som tyder på att den trenden håller på att avta och hyresmarknaden i Stockholm förespås ha en fortsatt försiktigt positiv utveckling under resten av 2015. Kommunikationer blir allt viktigare för utvecklingsområdens attraktivitet och det är framförallt tillgänglighet till kollektivtrafik som efterfrågas.

Rådet vi ger till företag som söker lokaler är att göra en grundlig analys av utbudet och skapa sig en samlad bild över vilka lokaler som finns att tillgå nu och framöver. Det är även viktigt att ha en tydlig bild av vad som efterfrågas av kontorslokalerna samt att känna till hyresnivåerna på de olika delmarknaderna. På Colliers kan vi visa på vilka krav man kan ställa som hyresgäst när man förhandlar sitt hyreskontrakt. Det är viktigt att ni som hyresgäst i så god tid som möjligt arbetar fram en tidsplan tillsammans med budgetramar. Desto grundligare förarbete, desto bättre är möjligheterna att hitta rätt lokal.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration