Flera projekt pågår och ännu fler är på gång

Uppsalas positiva utveckling leder till nya byggprojekt inom alla områden – från kontors- och bostadsprojekt till industri, handel – och idrottsanläggningar. Claes Du Rietz ger här en överblick över pågående och planerade sportanläggnings- och arenaprojekt.

Skriven av Claes Du Rietz, kommersiell fastighetsmäklare på Mäklarhuset Nordström & Partners Transaktioner 2013-08-28 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Uppsalas starka befolkningsutveckling och låga arbetslöshet är starkt bidragande till att Uppsala mår bra och fortsätter att växa. För närvarande pågår ett flertal fastighetsutvecklingsprojekt och ännu fler projekt är planerade.
Artikelbild

Claes Du Rietz
Bild: Nicklas Tollesson


Produktionen avser inte bara bostäder utan även kontor, handel samt industri- och lagerfastigheter. Kommunen har även börjat ställa krav på viss produktion av lokaler i markplan för handel och service i de nya bostadsfastigheter som produceras. I det fall det är hela kvarter som produceras har det även blivit hela stadsdelscentrum med en mängd butiker och torg som vid Mimmi Ekholms plats i Luthagen.

Stadens positiva utveckling och brist på bra anläggningar för olika sporter har även fått igång en byggnation och planering av nya sportanläggningar. Nedan finner ni en sammanställning av byggda och planerade sportanläggningar och arenor.

Ny hall för bandy


Hösten 2011 invigdes Relitahallen, en ny hall på Gränbyfältet för bandy. Intill den planerar Uppsala Innebandyallians och Upsala IF friidrott en ny innebandy- och friidrottsarena. I innebandy­delen planeras fem planer varav en stor publikarena med sitt- och ståplatser för 2 800 personer. Friidrottsarenan är tänkt att bli en modern träningsanläggning för alla grenar med en kapacitet om 810 sittplatser. I arenan planeras även kontor för respektive skolverksamhet inom idrottsgymnasieutbildningen, föreningskansli samt café, restaurang och sportbutik.

Fem inomhusbanor


Hösten 2012 invigdes SEB USIF Arena i Rosen­dal som är en ny anläggning för i första hand tennis med fem banor inomhus. I anläggningen finns även en squashbana, en multihall med 500 publikplatser, ett gym samt kommersiella lokaler för hälsa, vård, kontor samt en restaurang. I anslutning till hallen finns även tre utomhusbanor för tennis samt två padelbanor.

Den 1 augusti öppnade Fyrishov sin multihallbyggnad med fyra nya fullmåttshallar för idrott, mässor, konserter, kongresser, banketter och andra typer av event. I anläggningen byggs även mötesrum samt ytter­ligare serveringar. Samtliga hallar kan användas separat och nås direkt från gatan via separata entréer. På södra sidan om byggnaden skapas ett torg för utomhusaktivitet.

Sedan många år tillbaka pågår en diskussion om upprustning av Studenternas idrottsplats vilket även innefattar hela det södra stråket från Islandsbron i norr till Kungsängsbron i söder. Målet är att skapa ett tillgängligt och attraktivt rekreationsstråk med idrott, parkmiljö och plats för evenemang. Detta innefattar stadsträdgården, båthamn, evenemangsytor och att Studenternas utvecklas till en mer renodlad fotbollsarena. Eftersom det i Uppsala saknas en modern idrottsarena för bandy och fotboll har klubben Sirius tillsammans med Tema arkitekter tagit fram ett förlag på kombinerad bandy- och fotbollsarena för åretrunt-spel. I förslaget byggs den nya arenan på Studenternas IP där bandyplan ligger idag. Tanken med en kombinerad arena är bland annat att garantera att arenan brukas året runt. Vidare frigör sammanslagningen mycket parkyta i anslutning till Fyrisån och den nuvarande stadsträdgården.

Hockey och mässor


Slutligen senaste status angående Uppsala Arena: Den 2 maj gav EU-kommissionen klartecken till Upp­sala kommuns finansieringsmedverkan i Uppsala Arena. Nästa steg för Uppsala Arena AB är nu att läsa igenom EU-kommissionens beslut och tillsammans med kommunen bestämma hur de skall gå vidare. Uppsala Arena som planeras intill Gränby köpcentrum skall bestå av tre hallar som kan användas separat eller till­sammans. Den största skall bli hemmaarena för Almtuna Hockey men även brukas för andra idrottsevenemang och har cirka 8 500 till 10 000 platser. De andra två hallarna, Flygeln med upp till 2 500 platser och lilla flygeln med upp till 1 000 platser är tänkta för idrotts-, konsert- och mässarrangemang. Tillsammans kan de tre hallarna användas för mässor och som konsert- ­eller kongresshall. Det kommer även att finnas andra konferenslokaler, lounger, loger, gym, omklädningsrum och kontorsutrymmen. I den delen som länkar arenan med Gränby centrum kommer det att finnas restauranger och caféer.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration