Modernt, klimatsmart och effektivt

Äldre kontor lämnas av företag som i stället väljer nyproducerade kontorsfastigheter. Den analysen av hyresmarknaden i Stockholm gör Magnus Stenback, fastighetsvärderare på Forum Fastighetsekonomi.

Skriven av Therese Aronsson 2012-04-01 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Vilka trender ser du på hyresmarknaden i Stockholm just nu?


– Jag ser en fortsatt hög efterfrågan på moderna, klimatsmarta och effektiva lokaler. Trendkänsliga hyresgäster har börjat efterfråga mer standardlösningar, vilket sänker kostnaderna, förkortar byggtider och också kan anses vara mer miljövänligt. Den låga vakansgraden innanför tullarna gör att de som söker lokaler har få alternativ. Under de kommande åren kommer en rad större hyresgäster att lämna sina nuvarande lokaler för nyproduktion, både från city och förortslägen. Det kommer dock ta några år innan dessa lokaler kommer ut på marknaden då de tomställda lokalerna i många fall blir projekt.

Hur påverkar den finansiella oron utvecklingen på hyresmarknaden?


– Hittills har vi sett mycket liten påverkan på hyresmarknaden som kan hänföras till den finansiella oron. Rimligtvis borde det bli några effekter på lite längre sikt.

Vilka byggprojekt i Stockholm är viktigast för utvecklingen?


Artikelbild


Bild: Forum Fastighetsekonomi


– För kontorsmarknaden är bland annat Hagastaden, Arenastaden (Solna) och Värtan intressanta att följa. Där skapas nya stadsdelar. Infrastruktursatsningar som utbyggnaden av Tvärbanan, Förbifart Stockholm och Citybanan är mycket viktiga. Kommunikationsläget är avgörande för om ett område ska vara attraktivt. För hela Stockholmsregionen är bostadsproduktionen viktig, befolkningen växer kraftigt och efterfrågan måste mötas.

Vad bör företag som söker lokaler i Stockholm tänka på?


– Titta gärna på lokaler utanför tullarna. Med ett gott kommunikationsläge blir ofta restiderna för anställda och kunder inte så mycket längre än för ett alternativ innanför tullarna, men däremot är hyresnivån lägre. Många områden har dessutom god service, till exempel Globen och Liljeholmen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration