Glasiären – en barriär som sticker ut

Den spektakulära och kaxiga arkitekturen går inte ihop med den gamla bilden av Vågmästarplatsen. Men – det är nya tider nu. – Vi är fem minuter från Centralstationen och bara att par stenkast från kärnan i den framtida Centrala Älvstaden, påminner Johan Gunnarsson, vd för AF Projektutveckling som just nu uppför kontorshuset Glasiären i den nya stadsdelen Kvillebäcken.

Skriven av Nicklas Tollesson 2013-12-06 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kaxigt och spektakulärt. Kontorsprojektet Glasiären i den nya stadsdelen Kvillebäcken sticker verkligen ut. Namnet kommer från glasfasaden och det faktum att huset fungerar som en ljudbarriär mot vägen för de nya bostadshusen som uppförs bakom.
Bild: What Arkitekter


Nya Kvillebäckens saluhall invigdes tidigare i höst och de första månaderna har varit väldigt lyckade för projektet som på många sätt förkroppsligar den nya bilden av Kvillebäcken och området kring Vågmästarplatsen.

Bostadshusen är på väg upp, ett efter ett. De första inflyttningarna ägde rum tidigare i år. Det som från början var tänkt att bli 1 600 moderna och miljövänliga lägenheter blir nu i stället hela 2 000.

Närmast Hjalmar Brantingsgatan uppförs just nu två kommersiella byggnader; i områdets sydöstra del uppför Tornstaden en byggnad med privata Backa Läkarhus som största hyresgäst och omedelbart väster om denna bygger AF kontorshuset som med skön göteborgsk humor har döpts till Glasiären – namnet kommer naturligtvis av den glasdominerade fasaden samt att byggnaden fungerar som en ljudbarriär för de nya bostäderna.

Den långsmala byggnaden – 125 meter lång och drygt 20 meter bred – blir fem våningar hög plus ett parkeringsgarage med 80 platser i källarplanet. Totalt omfattar byggnaden 12 600 kvadratmeter.

AF samarbetar med Göteborgs Lokallots i uthyrningsarbetet och hittills är kontrakt för två våningsplan tecknade. Friskis & Svettis öppnar en anläggning på plan 2 – cirka 2 100 kvadratmeter, i princip hela våningsplanet – och stadsdelsförvaltningen Lundby har tecknat avtal för stora delar av plan 3, där Lundbys socialkontor kommer att finnas.

Publik inriktning


I entréplanet vill AF se ett antal olika verksamheter med publik inriktning.

– Vi är i slutfasen i förhandlingarna med flera hyres­gäster som passar bra här, exempelvis en bank och en mäklare. Sedan kan man tänka sig något café. Ett alternativ är också en större livsmedelsbutik, säger Johan Gunnarsson.

Sedan återstår de två översta kontorsplanen, och enligt Johan Gunnarsson är det stort intresse också för dessa.

– Vi har en intressent som kan ta i stort sett hela de ytorna.

AF Projektutveckling är en del av norska AF Gruppen, en norsk börsnoterad byggkoncern som bland annat har gjort sig känd för att vara ett av de högst utdelande börsbolagen i Norden.

Ungefär 90 procent av koncernens omsättning på tio miljarder kronor härrör från den norska verksamheten och resten från den svenska, men bolaget planerar att expandera i Sverige.

Ingen självklar satsning


AF började egentligen med projektutveckling i Sverige för flera år sedan (ett av det första projekten var fastigheten på Lindholmen där bland andra AF Sverige och Eklandia nu har sina kontor, som AF sålde på projektstadiet 2007) men nu görs en tydligare satsning – projektutvecklingsbenet har brutits ut från byggdelen och blivit ett eget affärsområde.

Satsningen på Glasiären var från början inte självklar.

– Det är ju flera byggherrar som uppför bostäderna i Kvillebäcken. Men som vi uppfattade det var det ingen av dem som ville bygga de kommersiella delarna här, så varför skulle vi göra det? Men vi tittade på det och kontaktade Sven Fraenkel på Göteborgs Lokallots som hjälpte oss att sondera terrängen och vi kom fram till att det fanns ett stort intresse för hyresgäster att sitta här. Därför kunde vi gå vidare och genomföra köpet, och dra igång projektet utan några helt klara hyreskontrakt, berättar Johan Gunnarsson, som var och är övertygad om att områdets popularitet bara kommer att stiga.

– Tittar du på cirkeln över Göteborgs stads vision om Centrala Älvstaden så är cirkelns centrum på Ringön. Det är åt det här hållet staden ska växa. Vi är bara fem minuter från Centralstationen. Det här är ett framtidsområde som redan har kommit långt på vägen. Att saluhallen fungerar så bra är ytterligare ett exempel på detta. Det är en sak att en saluhall fungerar mitt i centrala Göteborg, men här ute … Det är häftigt. Området blir mer och mer attraktivt för varje dag, vi märker att hyrorna har stigit under det här året när vi har arbetat med området.

Man vill synas


Den spektakulära arkitekturen hänger också ihop med visionen av det framtida Kvillebäcken.

– Arkitekten Jannika Wirstad på What Arkitekter var verkligen inne på det här. Hon sa "de hyresgäster som kommer att sitta här vill synas". Vi är verkligen nöjda över att vi vågade oss på det här. Det känns mer som ett hus med adress på Lilla Bommen eller på Lindholmen.

Vem var det som kom på namnet Glasiären?

– Det var What Arkitekter – eller rättare sagt en praktikant hos arkitekterna …

Första inflyttning är planerad till första kvartalet 2015.

Men det är inte säkert att AF äger fastigheten då.

– Vi är en utvecklare. Vi utvecklar för att sälja, det är inget vi sticker under stolen med. Men vi har också de finansiella musklerna att kunna vänta in rätt läge att sälja. Vi behöver inte sälja vid en viss tidpunkt utan kan vänta in rätt läge. Men ska jag gissa så säger jag att vi kanske går ut med försäljningsprospekten hösten 2014.

Och sedan väntar nya projekt.

– Ambitionen är att starta minst ett större projekt om året, säger Johan Gunnarsson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration