"Hyresutvecklingen i Kista är god"

Tre röster om lokalhyresmarknaden i Kista

Skriven av Henrik Ekberg 2014-10-15 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Pernilla Pettersson, uthyrare, Klövern


Hur ser du på hyresutvecklingen i Kista?

– Hyresutvecklingen i Kista stiger sakta men säkert uppåt och våra inflyttningar från andra områden till Kista har varit bra. Kista upplevs som ett mycket bra kommunikativt område vilket företag allt mer börjar upptäcka. Vi är inte ikapp Solna och Sundbyberg, men vi börjar närma oss. Dock krävs det att vi som fastighetsägare är villiga att bygga om och vara flexibla i våra diskussioner med såväl sittande hyresgäster och nya företag.
Artikelbild

Pernilla Pettersson
Bild: Klövern


Varför ska man som företag etablera sig i Kista?

– Det är promenadavstånd till pendel, ­T-bana och bussar. Ett gott serviceutbud i Kista Galleria som uppskattas av våra hyresgäster. Nya hotell etablerar sig för att fylla den stora efterfrågan från alla de internationella företagen som finns i Kista. Området ligger strategiskt bra till de stora lederna E4 och E18 och det går snabbt att ta sig både till Arlanda och Bromma flygplats.

Hur ser du på er roll i Kista?

– Vår roll är att ständigt förädla och utveckla Kista som område samt att möta upp de nya arbetssätt som efterfrågas i dag från företagen. Som till exempel "aktivitetsbaserat" arbetssätt. Även tillsammans med övriga fastighetsägare, kommunen och andra större företag, aktivt sprida kunskap om området i sin helhet.

Har ni några lediga lokaler i Kista?

– För närvarande har vi inte så många mindre lediga ­lokaler, men större projektfastigheter, där vi för diskussioner med olika intressenter om etableringar.

Markus Gahnfeldt, uthyrare, Nordic PM


Hur ser du på hyresutvecklingen i Kista?

– Hyresutvecklingen i Kista är god och vi ser en ökad efterfrågan på kontorslokaler, inte minst i det mindre segmentet. Samtidigt är konkurrensen stor då vakansgraden är relativt hög men på grund av ett kvalitativt utbud och flexibla avtal rör sig även hyresnivåerna uppåt.
Artikelbild

Markus Gahnfeldt
Bild: Nordic PM


Varför ska man som företag etablera sig i Kista?

– Kista ligger strategiskt helt rätt mellan city och både Bromma och Arlanda flygplatser och nås kommunalt med bland annat T-bana. All tänkbar service finns i Kista Gallerian och kontorshyrorna ligger på cirka halva priset jämfört med city.

Hur ser du på er roll i Kista?

– I rollen som fastighetsägarrepresentant är vår främsta uppgift att fylla upp de vakanser som finns med starka, växande företag och på det sättet bidra till utvecklingen av Kista som ICT- kluster.

Har ni några lediga lokaler nu i Kista?

– Trots att vi har hyrt ut en hel del under året finns fortfarande möjligheter kvar såväl i Electra Building på Isafjordsgatan 30–32 i centrala Kista som i Aura Building på Kottbygatan 7 i Akalla.

Mathias Björkman, förvaltare, Balder


Hur ser du på hyresutvecklingen i Kista?

– Relativt stabil. Många företag i city omlokaliserar och flyttar ut i jakt på sänkta hyreskostnader vilket påverkar hyrorna uppåt. Vakansläget i Kista påverkar dock hyresnivåerna och konkurrensen är hård mellan fastighetsägarna. På lite längre sikt håller jag det dock troligt att hyres­nivåerna stiger i takt med att lokaler moderniseras och vakanserna går ner.
Artikelbild

Mathias Björkman
Bild: Balder


Varför ska man som företag etablera sig i Kista?

– Koncentrationen av ICT-företag är givetvis positivt för den branschen – Kista blir en enda stor mötesplats. Att Kista som ort utvecklas med kommunikationer och bostäder tillsammans med dagens stora utbud av lokaler tror jag kommer att locka övriga branscher i större utsträckning till Kista. Fördelen med att etablera sig i Kista är möjligheten till samverkan mellan teknikföretag, närheten till Stockholm/Arlanda, spårbunden trafik samt hyresnivåerna i bra moderna lokaler.

Hur ser du på er roll i Kista?

– Som fastighetsägare är vi givetvis intresserade av att Kista utvecklas och är en attraktiv plats att etablera sig på. Vår del i det är att erbjuda våra kunder moderna och väl anpassade lokaler efter deras behov.

Har ni några lediga lokaler nu i Kista?

– Vårt bestånd i Kista består av två kontorsfastigheter och en handelsfastighet. Handelsfastigheten är fullt uthyrd likaså den ena av våra kontorsfastigheter. I den fastighet som vi har vakanser jobbar vi mycket med att kunna erbjuda korta avtalstider samt vara väldigt flexibla med storlek på ytor. Våra nuvarande hyresgäster värderar speciellt möjligheten till att kunna skriva kortare avtal. Många är i en uppstartsfas där lokalbehovet är svårt att förutse på lång sikt.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration