Skanska bygger nytt kontorsområde i Hammarby Sjöstad

Stockholm New Business Center heter Stockholms nya kontorsområde på Söder. Om två år står första etappen klar; ett kontorshus på 14 000 kvadratmeter. Men hela projektet blir betydligt större. – Vi bygger omkring 100 000 kvadratmeter kommersiella lokaler vid Hammarby Sjöstad, säger Anna-Maria Kääriä, marknads- och uthyrningschef på Skanska.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-10-13 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Stockholm Seaside. Först ut i Stockholm New Business Center blir Stockholm Seaside som kommer att rymma 14 000 kvadratmeter kontorsyta och stå klar under 2016.
Bild: Skanska


Stockholm New Business Center är uppdelat i flera etapper. Den första går under namnet Stockholm Seaside och blir startskottet för hela det enorma projektet som kommer att innebära att Söder växer allt mer söderut.

– Det är bara några minuters gångväg från Hammarby Sjöstad, över bron, till Södermalm. Läget precis vid vattnet blir unikt, den senaste tiden har det ju främst byggts bostäder så här nära vattnet. I stället för att promenera eller cykla på lunchen så kommer du att kunna ta en tur med kanoten, berättar Anna-Maria Kääriä, marknads- och uthyrningschef på Skanska, som står bakom byggnationen av de kommersiella delarna av Stockholm New Business Center.

Vindsurfa till jobbet


Och faktum är att ett kanotställ planeras vid fastigheten där kontorshyresgästerna kommer att kunna förvara sina långsmala skutor. Eller varför inte surfbrädan.
Artikelbild

Anna-Maria Kääriä
Bild: Skanska


– Som medarbetare i Stockholm Seaside kan du i princip vindsurfa till jobbet och parkera brädan utanför entrén, säger Billy Forsell på Skanska.

Stockholm Seaside får åtta våningsplan, entré vid kajen som ska stå klar i slutet av 2016 och kommer att förses med terrasser och glasfasader för att ta vara på utsikten. Främst vill man se kreativa och typiska "Söder­verksamheter" i kontoret, som till exempel inom områdena media, mode, musik, spel, reklam ­eller förlag. Redan pågår diskussioner med några aktörer inom dessa branscher.

– Vi ser också gärna en större hyresgäst som kan tänka sig att hyra kanske en tredjedel av huset. Men det är inte nödvändigt att de tar ett plan, utan man kan välja flera, vilket också gör att fler hyresgäster får tillgång till takterrassen, säger Anna-Maria Kääriä.

Galleria i bottenvåningen


Den andra etappen, Stockholm 03, ska byggas vid Hammarby Allé och planeras påbörjas under hösten. Fastigheten får uthyrningsbara lokaler om 7 000 kvadratmeter där bottenvåningen kommer att fyllas med blandade verksamheter, som till exempel kafé, restaurang, galleria. Resterande etapper – som inkluderar själva kronjuvelen, den 28 våningar höga Stockholm 01 som ska rymma 28 000 kvadratmeter kontorslokaler – kommer att påbörjas i slutet av 2015, och förväntas stå klar under 2018.

– Det är ett jättestort tryck på framför allt Seaside, men även skrapan är många intresserade av, i synnerhet lite mindre företag. För de fastigheter som ingår i etapp tre pågår fortfarande detaljplanearbetet, säger Anna-Maria Kääriä.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration