"Det är enkelt och bekvämt att arbeta i city"

Två röster om hyresmarknaden i City/Inom tullarna

Skriven av Henrik Ekberg 2014-09-17 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Sofia Lögdahl, lokaluthyrare, Afa Fastigheter


Hur ser du på hyresutvecklingen i Stockholm city?
Artikelbild

Sofia Lögdahl
Bild: Afa Fastigheter


– Hyresutvecklingen i city har sedan en tid legat relativt still, men nu ser vi en större och starkare efterfrågan på lokaler och hyresnivåerna pressas uppåt. Många företag som tidigare har avvaktat och inte kunnat ta beslut tar nu steget och ser över sitt lokalbehov. Detta behöver givetvis inte betyda att man flyttar utan det kan vara att hyresgästen tillsammans med oss fastighetsägare omförhandlar sina hyresavtal och då passar på att bygga om lokalen efter sina nya behov.

Vilka är de största fördelarna med att etablera sig i city?

– Närheten, servicen och kommunikationerna. Det är enkelt och bekvämt att arbeta i city, vilket attraherar personalen.

Vilka är de viktigaste frågorna för en positiv utveckling i området?

– Att bygglov och planprocesser inte tar för lång tid samt att infrastrukturen hinner med utvecklingen. Fastig­hetsägarna måste vara aktiva och ha en helhetssyn för att bibehålla och utveckla den kommersiella mångfalden, som till exempel butiker, gallerior och kultur.

Hur ser du på er roll i Stockholms city?

– Vi strävar efter långa och nära relationer med våra hyresgäster. Allt vi gör i fastigheterna, oavsett om det är hyresgästsammansättning, förvaltning eller fastighetsutveckling, gör vi ur ett långsiktigt perspektiv för ett stabilt ägande över konjunkturcyklerna.

Désirée Walkenström, uthyrare, Fabege


Hur ser du på hyresutvecklingen i Stockholm city?
Artikelbild

Désirée Walkenström
Bild: Fabege


– Den har gått stadigt uppåt en längre tid nu, vi har skrivit avtal på mycket bra nivåer strax före semestrarna och hoppas att hösten fortsätter likadant. Och som vanligt är det moderna, effektiva lokaler som efterfrågas mest.

Vilka är de största fördelarna med att etablera sig i city?

– Citypulsen, serviceutbudet i form av både restauranger, kultur och träningsmöjligheter och dessutom de bästa kommunikationerna i alla väderstreck gör city oerhört attraktivt. City kommer alltid att locka många företag och deras medarbetare.

Vilka är de viktigaste frågorna för en positiv utveckling i området?

– Att det långsiktigt tillskapas ytor som kan tillgodose efterfrågan, att beståndet löpande moderniseras. Att city fortsätter att vara tryggt, att de platser som finns kvar som är folktomma och öde efter klockan 18.00 återbefolkas och görs välkomnande.

Hur ser du på er roll i Stockholms city?

– Då vi är en stor fastighetsägare är vår roll naturligtvis viktig. Vi har möjlighet att påverka utvecklingen i delar av city. Genom att utveckla enskilda platser så kan vi återta dessa för nya ändamål. Se på Lästmakargatan, som tidigare var en utpräglad lastgata, i dag när vi ­efter många års arbete börjar bli klara så har det kommit bostäder, nya butiker och bredare trottoarer. Det finns många platser kvar i city som kan förbättras och där vi fastighetsägare har stora möjligheter att medverka.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration