"En av Stockholms starkaste tillväxtregioner"

Tre röster om hyresmarknaden i Solna.

Skriven av Sofia Grymer 2013-12-07 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Magnus Huss, fastighetschef, Akademiska hus


Hur skulle du beskriva Solna som verksamhetsområde just nu?

– I Solna händer det väldigt mycket. Det som ligger mig närmast är utvecklingen av Hagastaden och Stockholm Life med Universitetssjukhuset och Karolinska Institutets satsning på utbildning och forskning. Därtill alla nya bostäder som tillsammans kommer att göra Hagastaden till en mycket attraktiv miljö i framtiden. Utvecklingen av Hagastaden är bara en del av allt som händer i Solna.
Artikelbild

Magnus Huss
Bild: Akademiska Hus


Hur ser efterfrågan på lokaler ut i Solna just nu?

– Vi upplever efterfrågan som god på lokaler på Campus Solna och i dess omedelbara närhet. Alla märker tydligt att det händer saker i Hagastaden med alla byggen med mera och därför eftersöker de lokaler i tidigt skede.

Vad behövs ytterligare för att göra Solna till en än mer attraktiv plats att etablera sig i?

– Bättre kommunikationer för framtiden, det vill säga tunnelbana till Hagastaden.

Hur ser du på Akademiska hus roll i Solna?

– Som en av Sveriges största fastighetsägare har vi en stor roll och ansvar för att vara med och utveckla Haga­staden och Stockholm Life tillsammans med våra kunder, övriga fastighetsägare och Solna samt Stockholm. Campus Solna kommer i framtiden att vara mer öppet med flera olika företag etablerade i våra lokaler, som bidrar till ett mer levande Campus.


Lennart Öberg, uthyrare, Humlegården Fastigheter


Hur skulle du beskriva Solna som företagsområde just nu?

– Solna är en av Stockholms starkaste tillväxtregioner och erbjuder många företagsområden med kommunikativa lägen till rimliga hyror. Slår man ihop Solna strand, Solna Business Park och centrala Sundbyberg får man Stockholms största företagsområde, efter CBD. Genom etableringen av bland annat Swedbank och Skatteverket i detta område, har attraktionen ökat ­ytterligare.

– Solna innehåller också spännande utvecklingsområden, såsom Hagalunds företagsområde. Här finns plats för kreativitet och kostnadseffektiva lokaler för nystartade företag inom alla branscher. Det behövs som kontrast till de nyproducerade komplexen i Haga­staden.

Hur ser efterfrågan på lokaler ut i Solna just nu?

– Vi ser en ökad efterfrågan, framförallt i Solna strand. Humlegården har hittills i år gjort 15 uthyrningar, av de totalt 16 som har gjorts i området. Kunderna efterfrågar kommunikativa lägen, vilket vi kan erbjuda i Solna strand.

Vad behövs ytterligare för att locka hit företag i framtiden?

– Vi behöver fortsätta att utveckla serviceutbudet. Kunderna vill ha nära till butiker och bra restauranger. Vidare tror vi att renodlade kontorsenklaver behöver mixas upp med bostäder, för att skapa en levande, trygg och trivsam miljö.

Hur ser du på Humlegårdens roll i Solna?

– Vi är en av de största fastighetsägarna i Solna, med totalt cirka 275 000 kvadratmeter kontor, och är därmed en av flera som är med och utformar den framtida stadsmiljön i Solna stad. Vi var exempelvis drivande i frågan om namnbytet på Vretens tunnelbanestation till Solna strand, som SL nu har beslutat om.


Rikard Améen, uthyrare, Newoffice


Hur skulle du beskriva Solna som företagsområde just nu?

– Det är mycket på gång i flera delar av Solna; Arenastaden såklart, men även Hagalunds Industriområde som har god potential att utvecklas. Av de förorter som efterfrågas ligger Solna och Sundbyberg i topp.
Artikelbild

Rikard Améen
Bild: Newoffice


Hur ser efterfrågan på lokaler ut i Solna just nu?

– Kontor i storleken 80–150 kvadratmeter är som vanligt populära och kan vara svåra att hitta, medan det finns en hel del att välja på när man kommer över 500 kvadratmeter. Det har skett flera stora etableringar det senaste året framför allt i Arenastaden.

Vad behövs ytterligare för att locka hit företag i framtiden?

– Ordning och reda i infrastrukturen. Kommunikationerna är förstås viktiga och när vägar, tvärbana och tunnelbana är fullt utbyggda kommer Solna att vara än mer attraktivt som arbetsplats.

Hur ser du på er roll i Solna?

– Vi jobbar för tillfället främst med kontorsuthyrning i Solna Centrum, men även i Solna Strand, Frösunda och Huvudsta och kan ge en god bild till kunderna av vad de kan förvänta sig av respektive område.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration