"Aulan hänger i luften"

Karolinska Institutets nya aulabyggnad ska sätta både universitetet och den nya stadsdelen Hagastaden på den internationella kartan. – Folk kommer att reagera på huset, och det är det vi vill, säger Rune Fransson på KI.

Skriven av Sofia Grymer 2013-12-06 | Hyresanalys

Dela på linkedIn

Artikelbild

V-form. Arkitekten Gert Wingårdh ri- tade den v-formade aulasalen först och sedan fick resten av huset anpassa sig efter den formen
Bild: Sofia Grymer


Står man tätt intill väggen utanför Aula Medica och vrider blicken upp mot himlen blir man lätt vimmelkantig. Det känns som att huset är på väg att falla ner över en. Byggnaden är en kompakt, asymmetrisk glaskloss. Rune Fransson, direktör för innovation och infrastruktur på Karolinska institutet berättar att arkitekten Gert Wingårdh först ritade den v-formade aulasalen och sedan fick resten av huset anpassa sig efter den formen.

– Tomten som huset står på är trång, så vi tjänar på lutningen. Aulan hänger i luften, det är lite speciellt, säger han.

Positivt överraskad


Som beställare av bygget inom KI har han varit med och planerat huset sedan år 2000. Och trots höga förväntningar på resultatet tycker han att det har blivit ännu bättre än han hade kunnat föreställa sig.

– Hittills är jag också positivt överraskad av hur bra huset fungerar. Jag inte tänkt så mycket på hur insidan skulle bli, att det skulle vara så ljust.

Fasaden består av sammanfogade triangelformade glasbitar i sex olika färger vilket innebär ett rejält ljusinsläpp. Väggpanelerna är gjorda av vitlaserad furu och trappor och golv är gjorda i ek.

– Det skandinaviska tänket är genomgående i inredningen med mycket ljust trä och svart, säger Rune Fransson.

Lustigt fenomen


I entrén forsar Skånes största vattenfall ner bredvid trappan som leder upp i huset, det är ett iögonfallande konstverk i form av en timmas lång film projicerad på väggen. En annan fascinerande detalj visar sig i trapporna av ek som leder upp till själva aulan. På nära håll ser man varje trappsteg men tittar man högre upp längs trappan smälter stegen ihop och det ser ut som en brant backe.

– Det är ett lustigt fenomen som ingen hade tänkt på i förväg, berättar Rune Fransson.

Själva aulan rymmer 1 000 personer och där finns det möjlighet att anordna stora publika arrangemang som till exempel Nobelföreläsningarna. Men aulan kommer också att användas till olika akademiska högtider som professorsinstallationer och vetenskapliga symposier. Det finns också möjlighet för externa aktörer att hyra in sig i aulan för att hålla konferenser.
Artikelbild

Nobelföreläsningar. Aula Medica rymmer 1 000 personer och innebär möjligheten att anordna stora publika arrangemang som till exempel Nobelföreläsningarna.
Bild: Sofia Grymer


Kommer att sticka ut


– Det här är ett speciellt hus som kommer att sätta KI på kartan internationellt, det är ett riktigt landmärke.

Runt om Aula Medica byggs det för fullt. Här håller den nya stadsdelen Hagastaden på att växa fram till att bli ett internationellt ledande kluster för Life Science. Där kommer Aula Medica att sticka ut. I dag är byggnaden omgiven av relativt små tegelhus och den mäktiga glasklossen bryter av markant arkitektoniskt. En kontrast som vissa har tyckt varit för skarp berättar Rune Fransson.

– Alla tycker inte om kontraster. Men när övriga Haga­staden står klar kommer vårt hus inte att se så stort ut i jämförelse. Däremot kommer det att synas i och med att det är så mycket gräs runt om. Folk kommer reagera på huset och säga titta vilket märkligt hus, och det är det vi vill.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration