Solna dominerar svenskt näringsliv

Solna har toppat Svenskt Näringslivs ranking sju år i följd. Ett svårslaget rekord av en kommun som ständigt är på tårna. – Det vi gör nu är att hitta synergieffekter i de sex nya stadsdelarna som vi utvecklar, säger Åsa Bergström, näringslivschef i Solna.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-11-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Solna har toppat Svenskt Näringslivs ranking sju år i följd.
Bild: Henrik Ekberg


Det är för tillfället lite stökigt i Stadshuset i Solna Centrum. Förklaringen är att ett nytt kontaktcenter, som riktar sig till såväl privatpersoner som företag, är på gång att skapas i bottenvåningen av huset. I mitten av januari nästa år ska centret stå klart.

– Förhoppningen är att det ska bli enklare att få svar på sina frågor. Vårt mål är att 70 procent av alla frågor ska besvaras av kontaktcentret vid första kontakten. Det ska också bli smidigare och gå snabbare att få svar på frågor som kräver specialistkompetens, berättar Åsa Bergström.

Över 9 000 företag


Ett tiotal personer kommer att arbete vid den nya enheten och när Lokalnytt besöker Stadshuset pågår den sista rekryteringsrundan. I entrén står några nyfikna och lite nervösa personer och stampar i väntan på anställningsintervjun. I Solna verkar över 9 000 företag i olika storlekar och branscher. Just nu pågår utvecklingen av sex nya stadsdelar i kommunen. Åsa Bergström vecklar ut en karta över bordet i konferensrummet, som vi satt oss i, och pekar ut vad som ska byggas var och vilka nyetableringar som är på gång.
Artikelbild

Näringslivsdirektör, Åsa Bergström.
Bild: Henrik Ekberg


– Det vi ser nu är att dessa stadsdelar börjar fyllas med innehåll. Vi har Life Science-klustren där bland annat Johnson & Johnsons etablering i Ulriksdal är betydelsefullt. Till Arenastaden har redan Vattenfall flyttat och både SEB och Telia Sonera är på väg.

Enbart de två sistnämnda betyder totalt 8 000 nya arbetstillfällen.

– Totalt kommer det att skapas 30 000 arbetstillfällen i Arenastaden när allt står färdigbyggt. De första bostäderna börjar också bli klara, vilket är viktigt för vi vill ha stadsdelar med liv och rörelse under dygnets alla timmar, säger Åsa Bergström.

Många restaurangetableringar


Mall of Scandinavia hör till en av de större satsningarna som görs i Arenastaden. Det enorma köpcentrumet invigs om ett år och för näringslivskontoret gäller det att serva handelsplatsens nya aktörer.
Artikelbild

– Det kommer till exempel att bli många restaurangetableringar, det betyder att ärenden som serveringstillstånd måste hanteras smidigt och snabbt. Samtidigt handlar det för oss om att knyta samman verksamheter så att alla har möjlighet att växa och utvecklas.

Ett konkret exempel på det är att sammanföra besöksnäringen med verksamheterna i Mall of Scandinavia. Som till exempel ett weekendpaket där hotellen involveras.

– Får man besökarna att stanna en natt till så ökar omsättningen med ytterligare 40 procent. Det har vi lärt oss av Svensk Handel. Det måste besöksnäringen och handlarna bli medvetna om. Vi har med vårt bredare perspektiv en möjlighet att föra samman olika aktörer och hitta synergieffekter, säger Åsa Bergström.


Förtätning och urbanisering


Artikelbild

Infrastrukturen i Solna är under ständig utveckling. I augusti invigdes Tvärbanans Solnagren och om något år påbörjas utbyggnaden av tunnelbanan där både Hagastaden och Arenastaden får varsin station. I många av Solnas stadsdelar sker en förtätning och urbanisering, helt enligt politikernas visioner. Det händer bland annat i Hagalund och Bergshamra där man ska bygga nya bostäder, arbetsplatser och förskolor. Servicen ska förbättras och kollektivtrafiken och stadsmiljön utvecklas.

Samtidigt som det finns ett dokumenterat välmående bland de större bolagen så knoppar det ständigt upp nya ur Solnas mylla. Vilket givetvis är ett gott betyg för kommunen.

– Vi arrangerar många mötesplatser. Förra veckan hade vi till exempel Solnas Starta Företagsdag som syftar till att inspirera och inspirera och där en av talarna var Prins Daniel. Nästa vecka har vi ett samarrangemang med Sundbyberg som främst riktar sig till soloföretagare som vill bygga nätverk och hitta samarbetsmöjligheter. För att nämna några …

Sök lediga lokaler i Solna!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

"Kista är tillväxtmotorn i regionen" "Kista är tillväxtmotorn i regionen" Hårt tryck på lokaler i Stockholms city - men lång process Hårt tryck på lokaler i Stockholms city - men lång process Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla Stockholm Continental - mötesplatsen för allt och alla "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" "Hyresnivåerna på lokaler kan stiga något" Stor investeringspotential i Stockholm Stor investeringspotential i Stockholm Kjell & Company nya i Sundbyberg Kjell & Company nya i Sundbyberg