"Det är ett bra kontorsläge"

Efterfrågan på kontor i tillväxtorten Linköping ökar och nu väljer Botrygg att utveckla det kulturmärkta Riksbankhuset för att skapa nya kontor med närhet till allt.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-02-19 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Tre våningar. Så här ser Gamla Riksbankshuset ut i dag.
Bild: Botrygg


Gamla Riksbankshuset är i själva verket inte så gammalt, utan byggdes på 1980-talet åt Riksbanken i Linköping. Nu för tiden är det en kontorsfastighet om tre våningar som Botrygg köpte och flyttade in i 2011. Eftersom trycket på kontor är stort i staden vill de nu bygga en våning till på huset, som i dagsläget består av tre våningar varav ett suterrängplan. Totalt kommer det att röra sig om ungefär 1 200 kvadratmeter nya kontorslokaler. Huset är kulturmärkt, och kommer därför att behålla sin utformning och sitt utseende.

– Det blir nästan som att man lyfter taket, skjuter in en våning och sedan sätter tillbaka taket igen, säger Henrik Söderbring, förvaltningschef på Bo­trygg.

Stomresning under sommaren


I dagsläget är projekteringen av huset i princip färdig, och Botrygg arbetar nu med att hitta rätt hyresgäster. De räknar med att inflyttning kan ske ett år efter avtal är skrivet, och tidigast skulle inflyttning kunna ske i slutet av 2017.
Artikelbild

Henrik Söderbring, förvaltningschef på Botrygg.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Eftersom projektet innebär påbyggnation på en fastig­het som redan har verksamhet är planen att lägga den tyngsta, mest bullrande delen, under sommaren när många har semester.

– Tanken är att köra stomresningen då, och sedan göra kompletteringar och invändiga arbeten som inte stör lika mycket under hösten, säger Henrik Söderbring.

Han tror att lokalerna skulle kunna fungera väl för flera typer av företag.

– I och med att vi bygger nytt kommer vi att bygga som hyresgästerna vill, de får vara med och önska utformning. Vi är flexibla och öppna för att ett företag tar hela våningen, men vi kan även se att två företag skulle kunna dela på ytan, säger han.
Artikelbild

Montage. Efter ombyggnaden kommer Riksbankshuset att ha fyra våningar i stället för tre.
Bild: Botrygg


Hittar huset lätt


Botrygg öppnar för möjligheten att antingen skapa cellkontor, eller en mer öppen planlösning. Det går också att blanda cellkontor med öppna delar, då man exempelvis kan göra en öppen grund och använda lätta väggar som senare kan rivas om så önskas.

Henrik Söderbring menar att utbyggnaden av Gamla Riksbankshuset är en naturlig utveckling av fastig­heten.

– Det är ett bra kontorsläge i Linköping. Vi tror att det finns företag som inte vill ligga i den absoluta centrumkärnan, men ändå vill ligga centralt och ha nära till allt, säger han.

Ytterligare fördelar med att inte ligga mitt i stadskärnan menar han är att det är lättare att ta sig dit med bil och att det finns god tillgång på parkeringsplatser.

– Är man ett företag som tar emot besök är det en fördel att det är lätt att hitta huset, som är ganska säreget och unikt, säger Henrik Söderbring.

Han beskriver Linköping som en tillväxtort där det byggs mycket kontor och bostäder. Delvis menar han att det stora behov av kontor som finns i staden gör att det byggs kontor på bekostnad av bostäder.
"I mina ögon är det en lagom stor stad, du har det du behöver med ett bra utbud på restauranger, butiker och kultur."
– Därför tycker vi det är bra att etablera kontor i den här typen av fastighet där bostäder inte är möjligt, säger han.

Han tror att många kommer till Linköping på grund av arbete eller studier, och sedan trivs och stannar kvar.

– I mina ögon är det en lagom stor stad, du har det du behöver med ett bra utbud på bland annat butiker, restauranger och kultur, men det är inte samma storstadskänsla som i exempelvis Stockholm och Göteborg, säger han.

Än så länge har det funnits ett antal intressenter för de nya kontorslokalerna, men ännu är inga papper skrivna med någon framtida hyresgäst.

– Det är en lite spännande form på huset som nästan är u-format, vilket innebär att man får tänka lite kreativt när man planerar verksamheten, säger Henrik Söderbring.

Lediga lokaler i Linköping


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration