Ulriksdal – en ny levande stadsdel i Solna

Nio minuter med pendeln till Stockholms city och en kort promenad till naturen och golfbanan. Nya Ulriksdal i Solna blir en levande stadsdel med bostäder, skola och kommersiella verksamheter. – Vi skapar en urban stadsdel där det är lätt att vara aktiv, säger Julie Lam, projektutvecklare på Peab.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-26 | Hyresanalys

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: PEAB


En gång var det en galoppbana. Och dessför­innan även övningsfält för militären. Det går inte att ta miste på när man knallar runt i området: Gyllene Hästens torg, Kolonnvägen, Banmästargården. Historien gör sig påmind överallt vid Peabs stora projekt i Solna som kommer att utmynna i 2 000 bostäder och 9 000 arbetsplatser. Hela området ska stå klart 2026. I dag är det en myllrande arbetsplats där några bostäder i form stadsradhus och flerbostadshus samt ett dagis redan står klara. Men ytterligare bostäder ska byggas inom de närmaste åren, inte minst i det norra området. Just stadsradhusen är den bärande idén i projektet, förklarar Stefan Liljebris, regionchef på Peab när vi närmar oss de karakteristiska bostäderna med äganderätt som för tankarna till kontinenten; England och även Holland.
Artikelbild

– Solna saknar marknära boenden, därför ser vi en stor efterfrågan på dessa nu. Vi har sökt inspiration för dessa hus överallt i Europa. Det ska kännas stadslikt att bo här, med trottoarer, lyktstolpar och en mindre grästäppa att ta hand om.

Klubbad detaljplan


I södra området byggs nu Solnas första kommunala skola på 40 år; En F-9 skola som kommer att svälja 900 elever och i anknytning till denna ska en sporthall ­resas. Längs E4, med start precis bredvid nuvarande p-huset, ska en rad kontorsfastigheter byggas som en naturlig fortsättning av Frösunda. Totalt handlar det om 100 000 kvadratmeter lokalyta. Detaljplanen är klubbad, nu väntar man på att teckna avtal med hyresgäster innan byggnationen drar igång.

– Det blir ett perfekt skyltläge från E4 och kontoren kommer att vara flexibla för att lätt kunna anpassas till företagens verksamheter. Vi har möjlighet att koppla samman husen, vilket kommer göra det lätt att växa eller för den delen att krympa. I bottenvåningen, längs Drottning Kristinas Esplanad blir det butiker, gym och annan service, berättar Julie Lam, som vill betona möjligheterna att leva ett hälsosamt liv i Ulriksdal, både för de boende och för dem som arbetar.

– Här finns golfbana, motionsspår för löpning, ­skidor och mountain-biking. Och alldeles intill ligger Haga­parken, Överjärva Gård och Ulriksdals Trädgård.
Artikelbild

LEVANDE STADSDEL. När allt står klart i Ulriksdal 2026 kommer det att finnas 2 000 bostäder och9 000 arbetsplatser, vilket gör den nya stadsdelen till en levande plats dygnet runt. Nyligen blev det klart att Johnson and Johnson flyttar in i kontorshusen närmast pendeltågsstationen. Bredvid kommer Ess Hotell att driva ett hotell med 200 rum. Dessa både fastigheter kommer att stå klara under 2016.
Bild: Henrik Ekberg


Extremt bra skyltläge


På andra sidan, vid Ulriksdals pendeltågsstation, byggs det fler kommersiella fastigheter. Och nyligen blev det klar att ett av världens största hälso- och sjukvårdsföretag, Johnson and Johnson, väljer Ulriksdal för hela sin Stockholmsverksamhet, förutom tillverkningen. Företaget har tecknat ett avtal med Peab om knappt 7 000 kvadratmeter med inflyttning under andra kvartalet 2016.
Artikelbild

Visionsbild
Bild: PEAB


– Det känns spännande att kunna lokalisera hela vår verksamhet till en plats. Centralt läge och goda kommunikationer har varit avgörande för vårt val att nu satsa på Ulriksdal. På köpet får vi moderna, yteffektiva och ljusa lokaler i ett extremt bra skyltläge mitt i en växande stadsdel med en framtidsorienterad profil, säger Lars Johansson, vd på Janssen som är ett av de bolag som ingår i Johnson and Johnson.

I kontorsfastigheten återstår nu 4 000 kvadratmeter att hyra ut. Strax bredvid kommer ett p-hus att byggas och även ett hotell med 200 rum. Det är också klart att Ess Hotell kommer att driva hotellet i Solnas nya stadsdel, som Stefan Liljebris tror mycket på.

– Norra Stockholm växer generellt mycket och det gäller i synnerhet Solna och Sundbyberg där vi ser en fantastisk utveckling och potential med närheten till exempelvis Stockholms city och Arlanda.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration