Östermalmshallen rustas upp för miljoner

Östermalms Saluhall rustas upp för 635 miljoner kronor. Tengboms arkitekter får uppdraget att utveckla och rusta upp den gamla saluhallen från 1888. – Ett stort och ansvarsfullt projekt för oss, säger Mark Humphreys, uppdragsansvarig arkitekt hos Tengbom.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-08-23 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Tillbaka til 1888. Den ursprungliga stjärnformade planlösningen från 1888 kommer att återskapas. Samtidigt frigörs mer ytor för kunder och handlare.
Bild: Tengbom


Östermalms Saluhall är en institution i Stockholm. Sedan 1880 har Stockholmarna handlat förstklassiga råvaror i den anrika byggnaden vid Östermalmstorg. Men nu börjar fastigheten bli sliten och upprustningsbehovet är stort. I början av april fattade fastighetsnämnden beslutet att rusta upp saluhallen för drygt 600 miljoner kronor.
Artikelbild

Upprustningen av Östermalmshallen kommer att förbättra både för handlare och kunder, menar Madeleine Sjöstedt
Bild: Tengbom



– Östermalmshallen är och ska förbli en självklar del av Stockholms stadsliv. Upprustningen av Östermalmshallen skapar utrymmen för mer handel i en miljö som kommer att påminna om hur det såg ut när saluhallen öppnade 1888, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och fastighetsborgarråd i Stockholm.

Bland annat kommer den ursprungliga stjärnformiga planlösningen från slutet av 1800-talet att återskapas samtidigt som större ytor för kunder och handlare ska frigöras. Tillgängligheten, brandskyddet och energieffektiviteten kommer att förbättras liksom biutrymmen.

– Upprustningen kommer att förbättra både för handlare och kunder. Nya ytor kommer att frigöras och varuleveranserna kommer att kunna flyttas så att huvud­entrén återigen blir fordonsfri, säger Madeleine Sjöstedt.

Främsta matlandet i Europa


Moderniseringen och upprustningen av Östermalms Saluhall ingår som en del av Stockholms stads övergripande satsning "Vision 2010" och regeringens initiativ till "Sverige – det nya matlandet" vars målsättning är att Sverige ska bli det främsta matlandet i Europa samtidigt som ökad tillväxt och sysselsättning skapas. Planerad byggstart är sommaren 2015 och 2017 ska den nya saluhallen stå klar. En tillfällig saluhall ska resas på Östermalmstorg, med byggstart hösten 2014. Uppdraget att utföra arbetet har gått till Tengbom ­arkitekter.

– Det här är ett stort och ansvarsfullt projekt för oss på Tengbom både vad avser själva utvecklingen och upprustningen som gestaltningen av den tillfälliga saluhallen på torget. Östermalmshallen är en institution för många stockholmare, säger Mark Humphreys.

– Det är en historisk miljö som kräver stor varsamhet och i vårt uppdrag ingår att återställa hallen till sin forna glans och samtidigt som nya nödvändiga tekniska funktioner ska installeras.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration